måndag 21 april 2014

Rally och Lyra

Ett rafflande triangeldrama för de minsta

Lyckan är total  Lyckan är total Marie Norin
Rally och Lyra
Illustrationer: Emma Adbåge
Alfabeta
Rally och Lyra är kompisar. De leker alla dagar. Först på förskolan. Sen hemma. En dag har Rally med sig Nalla. Nalla är fin och mjuk och luktar gott. Tänk om Nalla hellre vill vara med Lyra än med Rally?

Rally och Lyra är en finstämd berättelse om avundsjuka, svek och försoning. Och om en väldigt älskad Nalla som blir inblandad i ett triangeldrama.

Nalla blir nämligen kvarglömd hos Lyra. Hela helgen har Lyra Nalla för sig själv. De sover tillsammans, hälsar på farfar tillsammans och hela söndagen leker de tillsammans. Nalla får många pussar och kramar.

“Nalla är så fin. Hon tycker så mycket om Lyra. Kära, kära Nalla vad fin du är!”

Lyras kroppsspråk och Lyras ögon utstrålar total lycka. Både text och bild fångar det där besjälade som barn gärna tillskriver sina mest älskade leksaker - för de är ju inte leksaker, de är personligheter med egen vilja. Och det är klart att Nalla har en egen vilja, att hon stannade kvar hos Lyra med flit, och att hon vill vara med Lyra.

Men helgen tar slut. Det blir måndag. Lyra packar ner Nalla i väskan och ska gå till förskolan, men tar sedan upp Nalla igen och gömmer henne under kudden. Det är ju trots allt lite kallt ute …
Lyra undviker att prata med Rally, vill helst inte leka med henne och vill inte att hon ska komma hem till henne längre. När Rally väl kommer hem till Lyra för att leka har det redan hunnit bli torsdag. Rally blir så glad när hon hittar Nalla att hon pussar både på Nalla och på Lyra och sedan blir det disco, så glad är Rally! Det blir världens superdisco! Lyra rycks med. Först vill hon inte, sedan vill hon lite grann. Sedan kan hon inte låta bli att vara lite glad och dansa.
Tjejerna har kul tillsammans igen. Tills Rally ska hem. Och Nalla också …
Men Nalla blir kvarglömd. Igen. Den här gången gör Lyra “det rätta”direkt och ropar till Rally att hon har glömt Nalla. Nalla blir nerkastad till den väntande Rally.
“En, två, tre sekunder svävar Nalla tyngdlös som ett frö i luften, mitt emellan Lyra och Rally. Sen faller hon rakt ner i Rallys utsträckta armar.”

Kan ett slut bli sorgligare, gladare, mer poetiskt? Bättre?
Ja, det kan det!

På allra sista uppslaget föreslår Rally delad vårdnad om Nalla.
Lyckan är total för alla inblandade i det romantiska triangeldramat. Lyra och Rally tycker båda om Nalla - men de tycker också om varandra. Nalla behöver inte välja vem hon ska vara med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.