fredag 4 april 2014

Suzanne Collins - Krönikan om Underjord


 

En mörk, urban version av Alice i Underlandet

As life may be death, and death life again reapsAs life may be death, and death life again reapsSuzanne Collins
Gregor från Ovanjord
Gregor - dödens labyrint
Gregor - blodets förbannelse
Gregor - de hemliga tecknen
Serie: Krönikan om Underjord
Översättare: Lottie Eriksson
Bonnier Carlsén
Blixten slår aldrig ner två gånger. Så resonerade J.K Rowling när hon insåg att hon aldrig skulle skriva en ny Harry Potter serie, och så skrev hon en tjock, realistisk (och ganska tråkig) bok, som inte barn och unga skulle köa för att köpa. Men blixten kan visst slå ner två gånger. I alla fall om man heter Suzanne Collins. Det går väl inte att överträffa Hungerspelen-trilogin. Eller?
Den nya serien om Gregor är faktiskt lika bra, men på ett helt annat sätt. Suzanne Collins håller sig kvar i genren barn-och-ungdomsböcker (som även vuxna kan ha glädje av att läsa) men hon har bytt den framtida dystopin mot ren fantasy. Fantasy-fans: börja dregla nu!
Det här är som en modern, lyckad uppdatering av Alice i Underlandet (den första fantasy-bästsäljaren som älskas av både barn och vuxna) men det lantliga i Alice böckerna är utbytt mot en urban scen.
Som sci-fi fan tänker man givetvis också på H.G. Wells - här finns otäcka kryp under jorden! – och George Orwells 1984 (har man inte rått-fobi innan man läst den boken, så har man det efteråt).
Liksom i Hungerspelen-trilogin tar Suzanne Collins även här upp aktuella ämnen: politik, krig, folkmord, kemiska vapen … men hela tiden håller hon rätt ton för unga läsare, hela tiden håller hon kvar vid äventyret.
Det är när Gregor ska passa sin tvååriga lillasyster Boots som hon försvinner genom en öppning i tvättstugan. Gregor kastar sig efter och faller ... och faller. Precis som Alice! Slutligen hamnar han i landet Underjord, vars befolkning består av stora råttor, spindlar, kackerlackor och bleka människor med lila ögon. Den här världen har bara gått och väntat på att syskonparet ska komma och rädda dem. Gregor är nämligen omnämnd som krigare i en gammal profetia och lilla Boots är prinsessan som alla kackerlackor avgudar.
Versen med profetian är speciellt rolig på engelska:
“Beware, Underlanders, time hangs by a thread
The hunters are hunted, white water runs red.
The gnawers will strike to extinguish the rest.
The hope of the hopeless resides in a quest.
An Overlander Warrior, a son of the sun,
May bring us back light, he may bring us back none.
But gather your neighbors and follow his call
or rats will most surely devour us all.
Two over, two under, of royal descent,
Two fliers, two crawlers, two spinners assent.
One gnawer beside and one lost up ahead.
And eight will be left when we count up the dead.
The last who will die must decide where he stands.
The fate of the eight is contained in his hands.
So bid him take care, bid him look where he leaps,
As life may be death, and death life again reaps.”
Som sagt: en avlägsen ättling till nonsens-verserna i Alice i Underlandet!
I detta främmande land råder fiendskap mellan de olika invånarna och kriget står för dörren.
Gregor och Boots är ansvariga för hela Underjords öde, men Gregor vill bara en sak: han vill hem! Men när han får reda på att hans försvunna pappa också finns i Underjord bestämmer sig Gregor för att stanna kvar och slåss.
Gregor har en del gemensamt med Suzanne Collins hjältinna Katniss. Lillasystern som man måste offra sig för (hon kan ju inte klara sig själv) och föräldrar som måste tas omhand och även motviljan att bli indragen i krig, politik och revolt. I alla fall tills det blir en personlig fråga.
Serien Krönikan om Underjord har fem delar, fyra finns hitintills på svenska, och böckerna är rekommenderade för åldersgruppen 9 - 12 år.
Råttorna i denna historia är antagonisterna, ”the bad guys”, fladdermössen (omslaget på första boken) är allierade med människorna och fladdermöss och människor ”bondar” vid en speciell ceremoni, ungefär som drakar och drakryttare.
Allteftersom bokserien fortskrider träffar vi fler och fler varelser: eldflugorna kommer i bok två, ödlorna och mössen i bok tre och skorpionerna och ormarna i bok fyra.
I del fem är det utlovat att Lizzie, Gregor och Boots storasyster, ska spela en viktig roll.
Upplösningen kommer den andra juni 2014: Gregor – krigarens död. Titeln låter inte speciellt lovande för krigaren själv: Gregor

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.