fredag 30 maj 2014

Susan Hill --- Kvinnan i svart


Världens bästa, mest obehagliga skräckroman

Av pusseldeckares naturAv pusseldeckares naturSusan Hill
Kvinnan i svart
Översättning: Ola Klingberg
Modernista
James Watkins filmatisering av Susan Hills The Woman in Black (2012), med Daniel ”Harry Potter” Radcliffe i huvudrollen, har blivit den mest framgångsrika brittiska skräckfilmen någonsin. Den har ensam lyft upp det gamla skräckfilmsbolaget Hammer till fornstora glansdagar. Men filmen är full av klassiska skräckfilmstricks och lättköpta dramaturgiska grepp och gör våld på sin förlaga, för Susan Hills långsamt krypande kultroman från 1983 är mycket, mycket obehagligare. Nu finns romanen på svenska på Modernista, något fans av fantasy, skräck och äkta gammeldags spökhistorier inte får missa.

1983. Det är inte så länge sedan, för att bli en skräckklassiker. Men romanen Kvinnan i svart känns mycket, mycket äldre. Nästan som ett viktorianskt dokument, ett litet okänt mästerverk som grävts ner och kommit upp i ljuset igen. Som en blandning av Henry James och Charles Dickens, när de var som bäst. Henry James skrev The Turning of the Screw, som på många sätt har samma kusliga stämning. Charles Dickens skrev en av de mest kända spökhistorier som har med julen att göra.

Kvinnan i svart börjar mycket riktigt med att alla ska berätta spökhistorier för varandra. Det är jul och det är sånt man gör. Huvudpersonen, vår berättare, blir alltmer irriterad och lämnar till slut i vredesmod det uppsluppna, men förvånade sällskapet, för att skriva ner den historia som vi som läsare får ta del av. En äkta spökhistoria som inte är något att skratta åt i juletid när allting ska vara lagom mysigt.

Historien handlar om hur Arthur Kipps förlorade allt --- sitt barn och sin fru. För på listan över vad folk är rädda för toppar genom alla tider att något ska hända nära och kära. Att något ska hända deras barn. Det är den svagheten kvinnan i svart utnyttjar för att sprida skräck omkring sig.
Arthur Kipps reser till det övergivna Eel Marsh House på den brittiska landsbygden för att ta hand om ett dödsbo.

Kvinnan i svart har i åratal satt hela byn i skräck – för varje gång någon har sett henne har ett barn dött.
Arthur Kipps ser henne – kommer hans barn också att dö?

Romanen Kvinnan i svart finns på listor över tidernas bästa och hemskaste böcker, och pjäsen som bygger på romanen är näst efter Agatha Christies The Mousetrap den mest spelade på brittiska scener genom tiderna. Där finns också ett extra skräckmästerligt grepp med, att kvinnan i svart dyker upp som en osynlig skådespelerska i pjäsen– något svenska Amanda Hellberg lånat till sin deckare Tistelblomman.

I grund och botten har romanen Kvinnan i svart en pusseldeckares natur. Läsaren har möjlighet att räkna ut hur allt hänger ihop och vem kvinnan i svart är, innan ljuset slutligen går upp för Arthur Kipps.

Med små medel skapar Susan Hill en oförglömlig spöklik stämning. Och därmed gör hon tvärtom mot Stephen King, Ajvide Lindqvist och alla andra som skriver om skräck, zombies och vampyrer. Hill bevisar att ”less is more” när det gäller att skapa en skräckklassiker och att de gamla greppen håller för att de fungerar. En kultroman som man inte får missa blir resultatet!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.