onsdag 21 maj 2014

Min Historia - Stephen Hawkings självbiografi My Brief History, nu på svenska

Stephen Hawkings självbiografi My Brief History, nu på svenska

Konsten att kondenseraKonsten att kondenseraStephen Hawking
Min historia
Översättning: Ulrika Junker Miranda
Norstedts
“Jag föddes 8 januari 1942 --- exakt 300 år efter Galileis död. Uppskattningsvis tvåhundratusen andra spädbarn föddes också samma dag. Jag vet inte om något av dem senare blev intresserad av astronomi.”
Stephen Hawking är idag en av världens mest kända vetenskapsmän. Mycket har han skrivit, mycket har skrivits om honom --- nu skriver han för första gången sin egen självbiografi --- Min historia, eller My Brief History som den heter i original.

Strävsamhet lönar sig

Boken börjar med hans föräldrars liv - båda kom från strävsamma, sparsamma förhållanden, och Stephen Hawkings bok blir också till ett dokument över en tid i Englands historia där det blev möjligt för vem som helst att lyckas, oavsett om man föddes med pengar eller inte, bara man gjorde bra ifrån sig. Allt man behövde göra var att knega på. Vilket var vad Stephens far gjorde, och sedan Stephen själv. Hawkings historia om sig själv är inte så mycket historien om ett geni, som historien om att strävsamt arbeta vidare och hoppas på “a lucky break”.
“Min far Frank kom från en småbondesläkt i Yorkshire England, hans farfar --- min farfarsfar John Hawking--- hade varit en välbeställd bonde men köpte för många gårdar och blev bankrutt under jordbrukardepressionen i början av nittonhundratalet. Hans son Robert -min farfar - försökte hjälpa sin far men gick själv i konkurs. Lyckligtvis ägde Roberts hustru ett hus i Boroughbride i vilket hon drev en skola, och det gav familjen lite inkomst. På så sätt lyckades de skicka sin son till Oxford, där han studerade medicin.
Min far fick en rad stipendier och priser, vilket gjorde att han kunde skicka pengar till sina föräldrar. Sedan började han forska om tropisk medicin och 1937 reste han till Östafrika som en del av den forskningen. När kriget bröt ut reste han tvärs över hela Afrika och nedför Kongofloden för att sedan följa med ett fartyg tillbaka till England, där han tog värvning men han fick svaret att han gjorde större nytta inom den medicinska forskningen.”
Så inleds Stephen Hawkings självbiografi My Brief History --- och man skulle gärna läst en biografi om föräldrarna också.

Fler läkare i släkten önskas!

Stephens mamma var ett av åtta barn i en familj där pappan var husläkare. Stephens pappa hade hoppats på ännu en läkare i släkten och blev mycket besviken när Stephen valde att läsa fysik och hålla på med rymden. Stephen Hawking är idag en av väldens två mest igenkända vetenskapsmän - den andre är Albert Einstein! - och pappan ångrade ändå att sonen inte blivit läkare! Tack och lov blev Stephens syster Mary läkare, vilket gladde föräldrarna.
Stephen Hawking ses idag som ett geni --- han har gjort flera banbrytande upptäckter och hans teorier låg till grund för en upptäckt som tilldelades Nobelpriset 1978.
Men Stephen har själv aldrig sett sig själv som ett geni. Båda systrarna var smartare än han, anser han själv. Stephen lärde sig läsa när han var åtta. Och lillasyster Philippa när hon var fyra “men hon var å andra sidan mycket mer begåvad än jag!” påpekar Hawking. I klassen ansågs Stephen medelmåttig.
“Jag låg aldrig över genomsnittet i min klass (det var en mycket begåvad klass) --- när jag var tolv slog en kamrat vad med en annan om en godispåse att jag aldrig skulle bli någonting här i världen, jag vet inte om vadet någonsin avgjordes och i så fall vilket utslag det blev.”
Det är förmodligen roligare att vara medel i en begåvad klass och ha draghjälp och folk att diskutera med, än att vara bäst i en klass som är hopplös eller ointresserad av allting.

Eleven-plus examen

Hawking drog nytta av det system som fanns förr i tiden i England, vid tio års ålder genomgick han eleven-plus-examen. Det var ett test som syftade till att sålla fram de barn som passade för en akademisk utbildning och andra skickades till skolor med praktisk inriktning.
“Eleven-plus systemet ledde till att ett antal barn från arbetarklassen och den lägre medelklassen kunde gå på universitetet och få framgående positioner, men många protesterade mot hela principen att göra ett slutgiltigt urval av barn när de bara var elva år gamla- protesterna kom främst från medelklassföräldrar som fann att deras barn skickades till skolor tillsammans med barn från lägre klasser.”
Stephen hamnade på St Albans. De under plats tjugo i klassen blev nedflyttade till B-inriktningen. De två första terminerna hamnade Stephen på plats 24 och 23 men den tredje terminen blev han nummer 18. Med andra ord. Inte nedflyttad.

Tusen timmars jobb

I Oxford räknar Stephen ut att han jobbade ungefär tusen timmar under de tre år han var där. Det blir i snitt en timme om dagen. Det som ändrade Stephens inställning till arbete var när han fick diagnosen ALS - var tiden nu utmätt skulle den inte förspillas. Forskningen i Cambridge blev intensiv men det som verkligen räddade honom var kärleken till Jane - tyckte hon att Stephen var värd att satsa på, så skulle han banne mig leva längre än det år som läkarna gett honom.
Det blev ett långt år. Stephen Hawking lever fortfarande.
Hawkings bok A Brief History of Time (svensk titel: Kosmos en kort historik) blev en makalös succé. När det gäller sin forskning har Hawking gått från klarhet till klarhet och även lyckats popularisera fysikens senaste rön för den stora massan.
My Brief History är också revolutionerande --- han får in ett helt liv och hela kosmos uppkomst på mycket mindre plats än alla mycket mindre intressanta personer som ska bredas ut på över 500 sidor. På 119 sidor hinner Stephen med allt man kan tänka sig och mer därtill. Naturvetare vet hur de ska hålla sig kort. Och de tråkar inte ut sin publik. Som sagt: tiden är utmätt och det är ingen mening med att förspilla den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.