fredag 16 maj 2014

FILM: Before Midnight - Ett kammarspel i modern kristid!




Before Midnight utspelar sig i Grekland!


Ett par som befinner sig i rörelse största delen under dramat --- för att på slutet nå fram till en destination, ett slutet rum, där uppgörelsen sker. Tills en av kontrahenterna stormar ut ---och eventuellt kommer tillbaka.
 

Céline och Jesse har blivit favoriter hos många filmälskare. Det har nu blivit tre Beforefilmer: Before Sunrise. Before Sunset. Before Midnight.
 

Senast vi såg kärleksparet befann vi oss i Paris 2004 och det var osäkert om Jesse skulle återvända till fru och son i USA eller stanna i Frankrike med ungdomsförälskelsen Céline, tjejen som han mötte på ett tåg på väg mot Wien 1995.
 

Jesse stannade hos Céline, men det lyckliga slutet behöver inte vara lyckligt eller ens slutet. Det lite sorgsna musikanslaget då Jesse tar farväl av sin unge son på Kalamatas flygplats på södra Peloponnesos vittnar om svårare tider.
 

Handlingen har förlagts till krisande Grekland, tragediernas land, och detta är en tydlig metafor för de problem som har uppstått arton år efter första mötet mellan Céline och Jesse.

Tillsammans har de två underbara tvillingtjejer, blonda, som liknar mamman, och som pratar franska, också som mamman … Fysiskt finns de bara med i början av filmen, men de figurerar flitigt i dialogen liksom Jesses amerikanske son.
 

Filmen utvecklar sig liksom de två föregångarna Before Sunrise (1995) och Before Sunset (2004) till en diskussion eller ett långt samtal under vilket de två kontrahenterna promenerar för att slutligen hitta ett rum, där deras åsikter bryts och kulminerar.
 

Det hela är som ett snyggt kammarspel, något som övertrumfar Fröken Julie, och detta är inte något man ser ofta på film idag.
 

Skådespelarna Julie Delpy och Ethan Hawke har tillsammans med manusförfattaren och regissören Richard Linklater utformat och utvecklat sina rollfigurer från början. Ett unikt filmprojekt som ger publiken möjlighet att kunna relatera till rollgestalterna--- tankar och känslor kring familjelivet, hans författarkarriär, hennes miljöarbete, barn från tidigare relationer, de oundvikliga kulturkrockarna när det franska möter det amerikanska ... Allt finns här. De lyckas hålla en perfekt balans mellan det vardagliga och det fördjupande existentiella.
 

Allt låter spontant och improviserat --- men är tajmat och klart in i minsta detalj. Som sagt: gediget arbete!
 

Det ska vara en slump att det är nio år mellan varje film i trilogin. En fjärde film är tänkbar, men inte planerad. Vem vet, vid 80 års ålder kanske skådespelarna fortfarande spelar Céline och Jesse?
 


Regi: Richard Linklater

Titel: Before Midnight


Medverkande: Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick,
Jennifer Prior, Charlotte Prior, Xenia Kalogeropoulou, Walter Lassally


USA, Grekland, 2013

DVD, Warner Bros

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.