fredag 2 maj 2014

Vikingdom – en mytologisk cocktail
Sagan om Ringen - light versionen
 

”Live by the sword, die like a Viking”. - ”Lev genom svärdet, dö som en viking.”

 

Vikingdom påminner på något sätt om en lightversion av Sagan om Ringen. En Aragon liknande hjälte, en kärlekshistoria med en tuff krigar kvinna (som påminner om Xena the Warrior Perincess) en Gandalf figur som hänger i ett luftburet fängelse för att inte kommunicera med jorden … och asagudarna ser ut som alver (Frej) eller en stor, uppretad dvärg (Thor, med imponerande skägg som vilken ”The Hobbit” dvärg som helst skulle ha velat ha …)

 

Men så är det också så att Tolkien plockat mycket från Nordisk Mytologi när han skrev Sagan om Ringen och de andra böckerna. Så det kanske är dags att betala tillbaka och låta Vikingarna låna av Tolkien?

 

Vikingdom bygger på legenderna om vikingar och de episka berättelser som de har lämnat efter sig. Det är ett fantasy- och actionäventyr om den bortglömda kung Eirick med det omöjliga uppdraget att besegra åskguden Tor. Tor är på jakt efter de forntida reliker som han behöver för att med hjälp av med sin hammare erövra de tre kungadömena och bli härskare över hela mänskligheten. Bara en man besitter kraften att stoppa honom … åderlåtaren Eirick... den odöde Eirick .

Vikingdom mixar friskt olika myter och genrer. Bland annat så kommer en kinesisk kampsportsexpert med på ett hörn. Och Xena visar sig vara en hejare på att slåss med piska …

Så inte är det alltid svärd som gäller. Även om det ser mest ”vikingaaktigt” ut.

 

Regi: Yusry Abd Halim

Titel: Vikingdom

Medverkande: Dominic Purcell, Natassia Malthe, Craig Fairbrass, Conan Stevens
Jesse Moss, Jon Foo, Tegan Moss, Patrick Murray,
2013, USA

Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar