fredag 2 maj 2014

FILM: Walking with Dinosaurs - Dinosaurier som går långt!

Walking with Dinosaurs ---

Dinosaurierna går och går och går ...
utan att komma till dörren!

Dinosaurier som går långt!

 
Redan på Krita-tiden talades det svenska. Vilket DVD-upplyser om, i en liten blågul bubbla bredvid flygödlorna.
Walking with Dinosaurs innehåller precis vad titeln utlovar: många dinosaurier och väldigt mycket promenerande.

BBC-produktionen Walking with Dinosaurs består av två delar. En del som känns som en naturhistorisk dokumentär, allt är perfekt filmat i minsta detalj och ser ”live” ut. Ungefär som i BBC-serien Dinosaurs. Den andra delen är en Babe den modiga lilla grisen liknande historia om hur den minsta kultingen ”the runt” lyckas växa till sig och bli den store ledaren. Korsat med Lejonkungen historien --- omaka vänner par (här med en humoristisk pratande fågel) och förälder som dör medan ungen ser på.

Det hela blir som  kompromiss mellan upphovsmännens vision om en vacker naturdokumentär (hade gärna sett denna) och finansiärernas vision om en Disneyfierad film om en gullig förkämpe som barnen kan heja på. Något som kan sälja miljarder biobiljetter världen över.

Alla huvudkaraktärerna är vetenskapligt korrekt avbildade --- men levererar moderna, vitsiga repliker om att smyga som en ninja eller att däggdjuren snart är utdöda.

Vissa av djuren är antropomorfiska, medan andra bara är djur. Inkonsekvent antropomorfism kan bli ganska irriterande, när Panchi och Juniper är sött ungt kärlekspar tillsammans, och har hela konversationer, medan andra dinosaurier bara kan råma eller bröla. Alla ”good guys” i filmen är antropomorfiska växtätare, alla ”bad guys” är köttätare --- som endast är djur, och bara kan vråla.

Ramberättelsen med  Karl Urban i rollen som paleontolog, i sällskap med två  barn, är onödig, det bästa är när man får njuta i lugn och ro av naturdokumentärdelen av filmen --- alltså bara kolla på snygga landskap och fascinerande djur, utan att någon pratar.

Walking with Dinosaurs utspelar sig under sen Kritaperiod, cirka sjuttio miljoner år sedan. Det fanns redan gott om små däggdjur och fåglar på jorden, samtidigt som några av de största och mest fantasieggande dinosaurierna promenerande omkring.  Utan att veta att de sjöng på sista versen.

Eller som en av de antropomorfiska djuren helt anakronistiskt uttrycker det: i framtiden kommer folk att utvinna olja här.


Regi: Neil Nightingale och Barry Cook
Titel: Walking with Dinosaurs
2013, England, FOX-Paramount

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.