tisdag 6 maj 2014

FILM: Blackfish - en "killer whale" som gör skäl för sitt namn

Tilikum - a killer killer whale!
Blackfish
Top of Form

Blackfish är en hyllad dokumentärfilm som sägs vara i samma stil som den omtalade Grizzly Man. Likheten är att båda filmerna handlar om djur som marknadsförts som ”gulliga”när marknadsförare sålt in prylar till människor. Som gosedjur som föreställer späckhuggare. Eller nallebjörnar. Det ultimata gosedjuret.
 
Men det finns en klar skillnad. Grizzly Man handlar om en man som med sin flickvän flyttar ut för att bli ”ett med naturen” – det vill säga han tror att han kan leva med nallebjörnarna. Men Grizzly björnarna äter upp både honom och flickvännen. Något som alla ”rangers” säger är uppenbart skulle hända. Människor kan inte bara flytta ut i det vilda och tro att vilda djur ska uppföra sig som gosedjur--- eller tamdjur.
 
Blackfish handlar däremot om en späckhuggare som ska föreställa tam, han uppträder på SeaWorld. Att behålla imagen av späckhuggaren som gosedjur är alltså något som ett stort franchise tjänar på. Späckhuggaren Tilikum dödar tre människor --- två tränare och en turist --- och han lever och uppträder fortfarande på SeaWorld. Varför? Svar: för han är värd en massa pengar.
 
Tilikum används dessutom i avel, så 54 ”tama” späckhuggare som uppträder på olika SeaWorld har Tilikums gener.
En av dem dödade en tränare på Kanarieöarna.
 
Om man jämför med hundar, skulle en hund som dödat tre personer aldrig användas till avel. Den skulle tvärtom avlivas direkt. Så är tydligen inte fallet med värdefulla späckhuggare.
 
När man ser bilder på späckhuggare i det vilda, hur de jobbar i flock för att döda en säl, och bilderna på två späckhuggare som tillsammans krossar en tränare (han dog inte, men har aldrig repat sig fysiskt) är likheten slående.
Filmen avslutas med att före detta tränare på SeaWorld åker båt för att se späckhuggare i det fria och de säger alla hur mycket finare det är än att se dem i fångenskap. Problemet är att då blir det en klassfråga att få se djur live. Zoo, Cirkus, Vattenparker, SeaWorld, till och med Universeum i Göteborg med sina fiskar och hajar … alla gör”wildlife” tillgängligt för en större massa än den privilegierade lilla klick människor som har råd att åka på valsafari eller viltsafari i Afrika.
Och vad är det som hindrar späckhuggarna från att puffa omkull den löjliga lilla båten med de rika människorna i, lika lätt som isflaket med sälen vältes?
 
Filmen kritiserar SeaWorld & co för att göra späckhuggare till ”gosedjur” men gör till syvende och sist samma sak. I naturen är alla djur fredliga … romantiserar filmen, när det uppenbart inte är så.
Regi: Gabriela Cowperthwaite
Titel. Blackfish
USA, 2013
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.