lördag 3 maj 2014

Grudge Match - Griniga gamla gubbar går på knock-out

Det är aldrig för sent för en returmatch!

De Niro - vs - Stallone

 

 
Oscars-vinnaren Robert De Niro (Du gör mig galen!,”Tjuren från Bronx” och Oscars-nominerade Sylvester Stallone (Rocky, The Expendables) spelar Billy ”The Kid” McDonnen och Henry ”Razor" Sharp, två boxare från Pittsburgh vars djupa rivalitet skapat rubriker runt om i landet.
 
Robert De Niro slog igenom i Tjuren från Bronx. Sylverster Stallone slog igenom i Rocky. Tänk om man skulle låta dessa båda karaktärer mötas i en film? Vem skulle vinna?
I och för sig måste man påpeka att De Niro spelade en verklig karaktär i Tjuren från Bronx medan Stallones Rocky är en påhittad figur, som åldrats i flera filmer, efter den första filmen som vann en Oscar.
 
Men ändå. Det är lätt att se både De Niro och Stallone som boxare. Och de driver friskt med sig själva och sina tidigare succéer.
De spelar två karaktärer som kommer från samma lilla stad men som gått skilda vägar i livet. En av dem har blivit rik och gör reklam för vad som helst (De Niro) och en är fattig fabriksarbetare med högar av räkningar som ligger och väntar (Stallone).
Det står 1 – 1 i möten mellan de båda boxarna. Stallones karaktär Razor vann det senaste mötet och lade sedan av med boxningen, till De Niros karaktär Kids stora förtret. Och Kid tog Razors flickvän men hon gifte sig med en tredje person, som inte är med i filmen.
Stallone paras ihop med Alan Arkins pensionerade tränare för att träna upp sig. De Niros boxarkaraktär paras ihop med sin son --- som han har med Razors f.d. flickvän, som Razor blir ihop med igen efter en paus på trettio år. Det blir rörigt värre.
Men det finns gott om kul små ögonblick och blinkningar till de tidigare succéfilmerna --- nu får Stallone inte längre banka på köttet. Vad skulle livsmedelsverket säga om det? ”Health and safety”som Alan Arkins karaktär säger.
Till syvende och sist påminner The Grudge Match inte så mycket om tidigare boxningsfilmer utan blir snarare en feel-good humorfilm i stil med Griniga Gamla Gubbar, där Walter Matthau och Jack Lemmon gnabbades --- trots att de innerst inne gillade varandra och var av samma skrot och korn.
 
Regi: Peter Segal
Titel: Grudge Match
Medverkande: Robert De Niro, Sylvester Stallone, Alan Arkin, Kim Basinger, Jim Lampley
Rich Little, Ireland Basinger Baldwin
USA, 2013
Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar