måndag 5 maj 2014

Åh nej, Bruno!

Irländsk röd hund utan självbehärskning hamnar i knipa

Oh No George!Oh No George!Chris Haughton
Åh nej, Bruno!
Översättning: Gunilla Halkjaer
Lilla Piratförlaget
Barnböcker från den gröna ön Irland är i mycket liten minoritet av de barnböcker som översätts till svenska. Men Åh nej, Bruno! är den andra boken av författaren och designern Chris Haughton, som den svenska publiken får ta del av, efter succén med boken Mamma borta som handlar om en uggleunge som kommer bort --- men ur uggleungens synvinkel är det ju mamma som kommit bort! Designen är lika ovanlig och egensinnig denna gång.
Åh nej, Bruno! går i stort sett helt i olika nyanser av rött och lila.
Boken börjar med ett citat av Epikuros:
Frihet uppnår man inte genom att få allt man önskar sig, utan genom att styra sina önskningar --- Fri är bara den som är herre över sig själv.

I handlingen får vi följa en hund, Bruno, som först är slav under sina lustar --- han äter en hel tårta, jagar en katt, slår sönder möblemanget och gräver upp alla blommor i huset när hans husse är ute och handlar, med sin rättvisemärkta och miljövänliga shoppingkasse i högsta hugg. Husse blir ledsen när han kommer hem. Bruno som hade lovat att vara duktig!
Bruno ångrar sig, ger husse sin bästa pipleksak (en anka, som kan vara bra att ha!) och så går de ut en promenad tillsammans. Bruno går förbi ett par som äter picknick utan att äta upp deras tårta och han går förbi blommor i en massa härlig jord utan att gräva upp dem … han går till och med förbi katten utan att jaga den och katten blir jätteförvånad och gör stora ögon.
Sedan kommer Bruno fram till en öppen soptunna. Det finns inget Bruno gillar bättre än sopor ... Vad gör Bruno då? Det får vi inte veta, för då är boken slut !!!

Åh nej, Bruno! påminner lite till sin berättarstruktur om Nicke Nyfiken böckerna. Husse, mannen med den gula hatten, lämnar ständigt Nicke ensam med någon frestelse och förmaningen att han ska vara en duktig apa och inte var nyfiken. Det går aldrig. Bruno lämnas ensam i huset som är fullt av frestelser --- bland annat en hel tårta!!!

Ju mindre barn är, desto lättare är det för dem att falla för frestelser. Belöning nu - eller instant tillfredställelse- övertrumfar en hypotetisk belöning sedan. “Sedan” är förresten ett för vagt begrepp för små barn, de lever här och nu. Nu tårta, Nu blommor, Nu katt! Nu leka! Nu belöning! (Det är förresten samma sak med små hundar!)

För den tilltänkta målgruppen 3-6 år är det förmodligen inte så lätt att ta till sig Epikuros citatet och tycka att Bruno har blivit en bättre hund … Bruno uppför sig ju “normalt” när han är busig --- han inkasserar sin belöning direkt, han tillfredsställer sin nyfikenhet (eller sin matlust eller sitt sinne för bus…). Och visst är Bruno lite roligare när han är busig … en icke busig Bruno är som en icke nyfiken Nicke Nyfiken. Inte så kul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.