fredag 23 maj 2014

Baka, baka liten kaka - ingen bakbok!


 en bra mix av nytt och gammalt en bra mix av nytt och gammaltMycket matnyttigt, men ingen bakbok

Redaktör: Caroline Holmquist
Baka, baka liten kaka
Lilla Piratförlaget

Det lär komma ut en bakbok/kokbok om dagen --- men Baka, baka liten kaka är --- sin titel till trots --- inte en av dem.
I bokenBaka, baka liten kaka har Caroline Holmquist valt favoriter ur sin barntidning Leo & Majken för att skapa en lätthanterlig antologi fylld av svensk barnbokskultur.

Boken är lagom stor för den tänkta målgruppen (upp till tre år) och lätthanterlig och lätt att ta med sig.
I denna antologi samsas ramsor, sånger, sagor, klurigheter, pyssel och lekar.
Det finns faktiskt bara ett recept i hela boken (under rubriken pyssel): att baka smulpaj.
Att baka tillsammans eller att göra fotoalbum tillsammans är inte något som har en treårsgräns, mycket av tipsen fungerar längre upp i åldrarna och illustrationerna är gränslösa.

Texter och illustrationer kommer från barnfavoriter som: Eva Eriksson, Catarina Kruusval, Lisen Adbåge, Emma Adbåge, Kristina Digman, Carin Wirsén, Stina Wirsén, Tord Nygren, Siv Widerberg … och så vidare.
Vad blir ditt favorituppslag? Tord Nygrens antropomorfiska spindel, som illustrerar sången Imse Vimse Spindel, eller Siv Widerbergs kluriga dikter? Eller kanske gör-din-egen-älg pyssel?!

Baka, baka liten kaka har olika typer av uppslag för varje lässtund, om det gäller att varva ner för läggdags eller om det är dags för pyssel och bus och aktiviteter!

Det enda som saknas är noter till sångerna. Det kunde man ha haft på vita blad längst bak, om man inte vill ”förstöra” de fina färguppslagen med noter.
Innehållet är en bra mix av nytt och gammalt. Ingen under tre år vet väl idag vad en femtioöring är (som man köper en biljett för i en sång --- det är superbilligt!) men alla kan relatera till charmiga spindlar! Vissa texter åldras bättre än andra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar