torsdag 1 maj 2014

Sune på bilsemester - Alltid förälskad, alltid aktuell!

 

-             

Biosuccén med Sune på DVD
 


Anders Jacobsson, Sören Olsson

Sune på bilsemester

Illustratör: Lovisa Lesse

Egmont Kids Media Nordic, Nordisk Film


”Sune och hans familj är tillbaka igen! Den här gången får vi följa med tjejtjusaren Sune och hans familj på road trip genom Europa. Målet är en liten by i Sydtyrolen där mamma och pappa Andersson upplevde sin smekmånad för 20 år sedan. I byn bor inte bara Sunes drömtjej utan också en konstnär som skulle kunna göra familjen rika som troll. Allt de behöver är hans signatur. Vad skulle möjligtvis kunna gå fel?”


Publiken som känner till Sune och hans familj har svaret: Mycket kan gå fel!


Sune – från 1984 till 2014


Tjejtjusaren Sune, en liten kille som mest tänker på känslor och kärlek, slog igenom på 1980-talet och puffade ner Jan Guillo och hans macho hjälte Hamilton från förstaplatsen på bästsäljarlistorna.Sagan om Sune sändes i Örebros lokalradio Radio Örebro1983. Boken utkom sedan lagom till jul1984 på Hegas förlag. Rabén & Sjögren plockade sedermera upp den framgångsrika författarduon och fick en ny kassako efter Astrid Lindgren, en författarduo som producerade böcker om barn idag istället för barn förr i tiden. Sedan dess har mycket hänt. Sune finns nu på Egmont Kids Media Nordic och Sune har blivit julkalender och film flera gånger om. Sune på bilsemester nominerades till biopublikens pris och just nu sökes statister till Sune på fjällsemester. Sune har blivit tecknad serie. Sunes lillebror Håkan har fått egna böcker. Men vad som aldrig förändras är att Sune alltid lever i nutiden, och han har lämnat 1980-talet bakom sig.


Konsten att göra en tavla


I Sune på bilsemester väntar sig Sunes familj att de ska bli rika på en tavla. De ska bara få den signerad av konstnären Nyllet först. Men Mamma Karin tar ut segern i förskott och köper direkt surfplattor och hörlurar till familjen så att resan ska bli roligare. Bilsemestern går så mycket fortare då. Storasyster Anna lägger in bilder på Instagram och skickar meddelanden till alla sina kompisar och Sunes yngre syskon Håkan och Isabelle spelar spel på sina surfplattor.


Författarna är också duktiga att driva med sin samtid: det viktigaste när man är på bröllop är att ta kort och lägga ut på internet så att alla ska se hur fint det är och bli avundsjuka. Det första Mamma Karin gör när hela familjen äter på fin restaurang är att ta fram mobilen:

”-Jag ska bara ta kort på maten och skicka till dem på jobbet så att de ser hur mysigt vi har det!”


Ja, man har det aldrig tillräckligt mysigt, om man inte också kan göra andra avundsjuka med hur mysigt man har det!


Pappa Rudolfs teknikbojkott


Men då får pappa Rudolf nog. Han beslagtar alla mobiler, surfplattor och spel och stoppar ner dem i en påse.


För nu ska hela familjen umgås och prata! Felet är att när de kommer ifrån varandra och Rudolf inte kan hitta till hytten så kan han inte ringa eller skicka sms till frun eller barnen och be om hjälp --- för han bär ju runt på alla de beslagtagna tekniska grejorna själv!


Rudolf blir däremot förtjust i den nya GPS:en. Trots att han hatar all ny teknik … (Det kan ha något att göra med att den har Agneta Sjödins röst i filmen).


Som vanligt när det gäller Sune är det pappa Rudolf som klantar till det mest.

Sune på bilsemester som bok!
Men Sune har det inte lätt han heller, han försöker hitta sin drömtjej. Nicole. Hon är 11 år på bilderna från mammas och pappas bröllopsresa för 20 år sedan. Han har inte fattat att hon nu har hunnit bli 31 år … Sune försöker istället bli kär i Nicoles dotter Norah, men hon bara retas med honom. Och har redan en pojkvän, Adrien.


Drömtjejen och kompisen


“Sune och Norah har blivit kompisar. De pratar mycket om kärlek. Sune frågar hur Norah kan veta att Adrien är den ende rätte för henne.
 

-        - Det kan jag ju inte veta, menar Norah. Han kanske inte ens är den bästa hela nästa månad. Livet ändras hela tiden.

Sune skrattar. Norah är konstig. Men rolig. Och på något sätt så känns det skönt att slippa försöka tjusa henne. De trivs bäst som kompisar. Även om Norah inte kan låta bli att retas hela tiden och kalla Sune för “pappa” !

Japp, Norah låter inte Sune komma undan med att han haft hennes mamma Nicole som drömtjej, albeit inspirerad av ett foto där hon är 11 år.


För Sune är det en nyttig erfarenhet att tycka om en tjej som han inte är kär i --- en tjej som inte behöver charmas hela tiden.


Och Sunes publik vet ju att Sune hör ihop med Sophie.


Inga rikedomar


Sunes familj blir däremot inte rik på tavlan. Men det är i alla fall utlovat en fjällsemester för Sune med familj nästa år.


Då Sune fortfarande kommer att vara elva år?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.