lördag 17 maj 2014

FILM: Mandela – Vägen till Frihet
Hyllad film om nationalhjälten Nelson!
Mandela - Vägen till Frihet ger ett ovanligt nyanserat porträtt av ikonen Nelson Mandela. Kanske för att den är baserad på Mandelas egen självbiografi, Vägen till Frihet, och han har inte själv försökt framställa sig som någon slags nationalhelgon. Fram träder en streber som blir advokat och glömmer bort sin familj på vischan, en man som ständigt bedrar sin fru med ”groupies” som han hittar på politiska möten. Familjen på landet förstår när frun lämnar honom med barnen.

Så småningom träffar Nelson Mandela den söta socialarbetaren Winnie som är politiskt intresserad och ”förstår” och de är gifta i fyra år innan Mandela försvinner in i en lång fängelsevistelse tillsammans med andra ANC-medlemmar, bland annat en indier, som är den ende som får ha långbyxor i fängelset. De andra får ha avklippta byxor som slutar nedanför knäet, ungefär som våra dagars seglarbyxa eller kakishorts. Detta är tydligen förnedrande enligt den tidens mode och Nelsons stora grej i fängelset blir att alla ska få ha långbyxor. Han lyckas så småningom med sin ”reform” och så småningom får de från ANC också ett finare fängelse --- en egen våning tillsammans --- och som slutstation hr Nelson Mandela själv ett jättelikt lyxigt hus med stor trädgård och pool, där familjen med ett myller av barnbarn (och barnbarnsbarn?) kan hälsa på honom. Man vet inte riktigt vilka alla de där i familjen är, men man förstår att Winnie och Nelson glidit ifrån varandra. De kunde hålla uppe illusionen av att vara lyckligt gifta när de inte kunde ses --- men nu går det inte längre.

Filmer om stora statsmän har haft en tendens att bli högtidliga och okritiska och lite långsamma. Som Steven Spielbergs Lincolnoch som Clint Eastwoods Nelson Mandela-film InvictusDe oövervinnliga. I den senare spelas Mandela av Morgan Freeman, och Mandela är ett slags kramdjur, en genomsympatisk och älskad man helt utan fel och brister som inte blir speciellt intressant att följa. Justin Chadwicks MandelaVägen till frihet baserad på Mandelas självbiografi Den långa vägen till frihetger en intressant och komplex bild av Nelson Mandela, speciellt under första halvan av filmen. En självisk man eller ett nationalhelgon, vad ligger närmast sanningen?

Första hustrun Evelyn spelas av Terry Pheto och när sonen som Nelson har med Evelyn dör bryter Nelson för första gången ihop i fängelset.

Inom ANC ser man Nelson som en karismatisk ledare och agitator, men i början verkar hans intresse för politik är minimalt. Det svänger när han inser vilken massa groupies han kan locka på mötena? Eller när en man sparkas till döds för att han inte har pass på sig och polisen säger att han dog av medfödd syfilis?

Lagen om pass är en av de lagar som Nelson Mandela och ANC protesterar mot --- men den påminner faktiskt om vissa EU-lagar idag, att man alltid måste ha pass eller ID-handlingar på sig. Så hur långt har vi kommit, egentligen??

Idris Elba spelar Nelson Mandela och åldras med hjälp av en duktig sminkstab.

Regissören Chadwick använder sig gärna av handkamera och filmens känsla

Påminner om Spike Lee, när han var som bäst, från Do the right thing fram till Malcolm X.

Mandela gifter sig med Winnie Madikizela-Mandela (spelad av Naomie Harris) 1958.

Massakern på demonstranter i Sharpeville i mars 1960 blir en vändpunkt för ANC-ledarna och de beslutar sig för att det är dags att övergå från fredlig till väpnad kamp. Regeringen kallar ANC för en renodlad terroristorganisation och det är först den bilden som når internationella media. När Mandela grips av polisen och ställs inför rätta 1962 är försvarets linje inte att få honom frikänd utan att undvika lagens strängaste straff, alltså dödsstraff. De lyckas.

Chadwick har inte mycket tid på sig att skildra Mandelas fångenskap, först på Robben Island, sedan i andra fängelser, frisläppandet och Mandelas första tid som demokratiskt vald president då han har den på papperet omöjliga uppgiften att försöka ena nationen. Filmen slutar tvärt med att Mandela blir vald --- och först då blir man besviken, för man hade gärna sett fortsättningen, de senaste 20 åren i Sydafrikas historia. Då det blev försoning och förlåtelse istället för hämnd och uppgörelse.


Men den som vill veta mer om hur Sydafrika klarade sig från att hamna i inbördeskrig kan läsa Desmond och Mpho Tutus bok Förlåtelse.


Mandela - Vägen till Frihet är en mycket viktig film och ett bra tillfälle för alla som inte var med att uppleva historien --- och historian!


Regi: Justin Chadwick

Titel: Mandela – Long Walk to Freedom

Medverkande: Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Rhiad Moosa

2013, Sydafrika, Storbritannien

Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.