måndag 19 maj 2014

FILM: Veronica Mars kan vara början på en ny trend!


Smarta Veronica Mars är tillbaka!
Kickstarter --- gör verklighet av ditt konstprojekt!

 

 

George Martin, en av de rika popstjärnorna som var med i The Beatles (världens rikaste popgrupp), gav en gång pengar till en regissörskompis, så att han skulle ha råd att göra sin film.

 

Kompisen frågade George Martin vad han ville ha igen. “Ingenting,” svarade George då. “Jag vill bara se filmen!”

Detta har gått till historien som världens dyraste biobiljett.

 

Men man behöver inte vänta på att en rik popstjärna ska komma och finanserna ens konstprojekt.

 

Många små fattiglappar med  normal inkomst och vanligt nio-till-fem jobb kan också finansiera en film.

 

Det har Internet, sociala medier och framför allt det nya Kickstarter sett till. På startsidan av Kickstarter står det hoppfullt att man ska göra slag i saken och ta tag i sina drömmar och göra verklighet av sitt tänkta konstprojekt. Vad “art project” innebär får man själv bestämma.

 

Kickstarter grundades 28 april 2009. Idag har över 135.000 projekts finansierats med hjälp av Kickstarter.

 

Ett konstprojekt som blivit av tack vare Kickstarter är biofilmen Veronica Mars, som nu även finns på DVD och BD. Veronica Mars var en TV-serie som lades ner efter tre säsonger, eftersom den av förståsigpåare (läs: rika människor som finansierar) inte ansågs lönsam. TV i USA finns ju främst till för att sälja saker i reklampauserna. Veronica Mars var en ovanlig TV-serie eftersom den inte var en typisk “köp dessa prylar” serie utan istället en lång film noir, satt i en fiktiv stad, uppdelad i TV-episoder. Noir har aldrig ansetts som något som man gör för produktplaceringens skull, eller för att sälja prylar.

 

Raymond Chandler skrev en hel rad noir deckare i bokform och när de filmats hör man ofta skådespelarens röst vad deckaren tänker på --- som en irriterande voice over.

 

I Veronica Mars är det inte en macho-gubbe som löser fallen utan en 15-årig tjej --- och hennes ironiska voice-over är inte alls irriterande utan snarare gjort som en parodi på de gamla deckargubbarnas prat.

 

Hennes bästa kompisar som hjälper henne är en nördig hacker-tjej, en latino-kille som gillar motorcyklar och en stilig african-american. Typer som aldrig brukar bli hjältar i de vanliga mainstream filmerna och inte heller i film noir filmerna.

 

Dessutom pratar Kristen Bells Veronica Mars ofta med sin avlidna bästa väninna --- spelad av Amanda  Seyfried (senare känd som Meryl Streeps dotter i Mamma Mia och som huvudrollsinnehavare i Lasse Hallströms Dear John --- ironiskt nog blev mordoffret i serien den största stjärnan i verkligheten). En död person som en av huvudrollsinnehavarna gör att tankarna vandrar till David Lynchs Twin Peaks. Men Veronica Mars gör sin egen grej. Och i långfilmen är mordoffren brunetter. Däremot är samma person misstänkt som i den första TV-serien … Logan. Veronica Mars svar på Stålmannens kryptonit.

 

 

Men. Förståsigpåarna sa icke-säljande.

 

Först nu, med den digitala revolutionen och Kickstarter, kunde fansen rösta med plånboken. Rob Thomas, Veronica Mars skapare, lade upp Veronica Mars The Movie som konstprojekt på Kickstarter. Givetvis med Kristen Bells (Veronica Mars skådespelarens) välsignelse. Elva timmar senare hade Veronica Mars filmen över 2 miljoner dollar till budgeten. Detta var kickstarter rekord.

 

Aldrig har så många skänkt så mycket så snabbt!

 

Kickstarter och Veronica Mars blev stora nyheter. Inte filmnyheter, nöjesnyheter eller kulturnyheter. Nyheter, punkt slut. Alla från Empire till ABC new rapporterade om denna utvecklingen och vad det skulle betyda för framtida konstprojekt. Nu kan ingen längre säga åt oss vad vi ska gilla. Nu är det inte längre marknadsföringsgubbarna som styr. Vi kan själva ge pengar till vad vi vill ha. Makt åt folket!

 

91.585 finansiärer fick ihop de 6 miljoner dollar som behövdes för att spela in Veronica Mars filmen. Fast Rob Thomas lovade att det skulle se ut som en 25 miljoner dollars film. Han höll alla sina löften --- men löftet att alla toppfinansiärer skulle få signerade affischer tog tre dagar att hålla. Det blev 6000 affischer att signera för Rob Thomas, Kristen Bell och resten av ensemblen.

 

Det har gjorts en dokumentärfilm om Veronica Mars och Kickstarter. I den ser man mängder av “vanligt folk” med vanligt kneg som lagt sina hårt förvärvade slantar på att finansiera Veronica Mars.

 

En kvinna från Brasilien säger att hon är Veronica Mars största fan. Hon har rest till USA från Brasilien för att bevittna filminspelningen live. En flygvärdinna från Hawaii säger att hon också är Veronica Mars största fan. En rödhårig tjej säger att hon inte har råd med någon semester men det struntar hon i, det viktiga är att Veronica Mars blir av. Ett nyförlovat par har Veronica Mars som sin förlovningspresent till sig själva. En kille på Comic con resonerar som så att “vad ska jag med pengar till, man ska lägga pengar på något som gör en lycklig, och Veronica Mars gör mig lycklig”.

 

Fansen som kommer till Comic con för att se Veronica Mars föredraget blir bjudna på doughnuts i kön av två av ensemblens skådespelare.

 

I dokumentären intervjuas andra som hoppas att även deras projekt kan bli av tack vara Kickstarter. Men. Hade så många villigt gett sina pengar om Rob Thomas hade velat göra något annat än en film om Veronica Mars? Projektet ses som en framgång för Kickstarter, men till syvende och sist hade karaktären Veronica Mars fans sedan tidigare och filmbolaget Warner Bros (som bland annat haft hand om Harry Potter) tog hand om distributionen, när filmen väl blev av. Sådant hjälper till när man ska göra en succé.

 

Eftersom fansen finansierat Veronica Mars är de också delägare. Besöker de inspelningen får de träffa skådespelarna, de får en upplevelse. De får, liksom George Martin, tidernas dyraste biobiljetter, men framför allt får de en upplevelse --- de visade att de hade makten över experttyckarna och de gängse finansiärerna. Med facit i hand blev Veronica Mars återkomst en succé, en fristående film noir som man kan se och uppskatta även om man aldrig sett TV serien, en film bra kritik i engelsk och amerikansk media. Men allt det där händer efter Kickstarter dokumentären.

 

Det viktiga var inte vad det blev, utan att det blev av.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar