fredag 2 maj 2014

FILM: Promised Land – en film som håller vad den lovar


 
En storslagen film med svenskt foto!


Steve Butler (Matt Damon) är från Iowa. Uppväxt med att jobba med jordbruk och att måla ladan varannan sommar.
 

Nu har han bytt sida och är övertygad om att naturgasutvinning är framtiden för en glesbygd där folk jobbar allt hårdare men tjänar allt mindre.

 
Steve Butler är bäst på det han gör: att övertyga folk att sälja sin mark till storbolaget Global, för att utvinna naturgas. Tillsammans med sin kollega Sue Thomson (Frances McDormand) reser han landet runt och behöver sällan stanna länge för att övertyga alla och Global har lagt ännu en liten stad till handlingarna. Men i en liten stad går det inte så lätt som Steve har tänkt sig, han råkar på hårt motstånd, han börjar själv tvivla på vad han håller på med och så blir han kär i lärarinnan Alice som precis flyttat ”hem” till sitt ärvda hus.

 
Matt Damon har skrivit manus tillsammans med sin skådespelarkollega John Krasinski – som även han har en roll i filmen, som skum miljöaktivist med egen agenda, Dustin Noble från föreningen Athena.

 
Dramat är sympatiskt, har hjärtat på rätta stället och handlar till en del om den kontroversiella utvinningsmetoden ”fracking”, som riskerar att förstöra och förgifta omgivningen och jordlagren. Naturgasens fördelar jämförs mot smutsiga energikällor likt olja och kol --- och krigen som Amerika för, för att lägga vantarna på mer olja.

 
Miljöaktivisten Dustin Noble och dyker upp en bit in i handlingen och blir Butlers motpol inför kommuninvånarnas omröstning om projektet. Bland motståndarna finns även en kunnig och karismatisk gammal naturvetare (Hal Holbrook), som föder upp miniatyrhästar, och som många lyssnar till.

 
Promised Land har en lågmäld ton och tar upp välkända problem för avfolkningsbygder, där storföretag griper in och under en period gör stora vinster … men vad händer sedan?

 
Promised Land är ett ovanligt drama på många sätt eftersom den inte har ”good guy” och ”bad guy” --- utan hela konflikten finns inne i en människa. Steve Butler. Det är detta som är manusets drivkraft. Steve säger flera gånger att han inte är ”a bad guy”. Även om han gör suspekta saker. Att muta sig fram är vanligt. Att spela på folks svagaste sidor är nödvändigt.
 

Steve har i ungdomen sett en hel stad dö då en Caterpillar fabrik lades ned. Han vet att livet på landet är skört.

 
Ett extra plus är att hans partner spelas av en sansad och verklighetsförankrad Francis McDormand. Hon säger hela tiden att allt bara är ett jobb. Men undertexten är att hon behöver jobbet, för att försörja sin tonårsson. Hon har inte Steves lyx att bli förälskad och hoppa av (även om även Sue har en ”romance” på den lilla orten).

 
Matt Damon och Gus Van Sant, har tidigare samarbetat i Good Will Hunting och Gerry och de borde göra fler filmer tillsammans. De arbetar med stor kärlek och omsorg med ett stämningsrikt foto av svensken Linus Sandgren och i filmen vimlar det av fina skådespelarprestationer, in i minsta biroll. Mest minnesvärd är den lilla flickan som säljer lemonad och vägrar ta emot mer än 25 cent för ett glas. Hon vill inte bli rik snabbt, och Steve kan inte charma henne med ett ”behåll växeln”. Och han inser att med ”fracking” kommer det inte att bli någon mer lemonad (eller gott vatten) för ortsbefolkningen. Pengar kan inte köpa allt. Inte rent dricksvatten.

 

Regi: Gus Van Sant 

Titel: Promised Land 

Medverkande:Matt Damon,Benjamin Sheeler,Terry Kinney,Carla Bianco,Joe Coyle,
Hal Holbrook,Dorothy Silver,Frances McDormand 

USA, 2013 

Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar