onsdag 7 maj 2014

Den sista kejsarinnan av Kina


The Concubine Who Launched Modern ChinaThe Concubine Who Launched Modern ChinaEtt intressant porträtt av världens mäktigaste kvinna

Jung Chang
Den sista kejsarinnan av KinaOriginaltitel: Empress Dowager Cixi: The Concubine Who Launched Modern ChinaÖversättning: Ulf GyllenhakNorstedts
Världens mäktigaste kvinna i historien måste väl vara den som haft flest undersåtar? I sådana fall är det ingen som kan slå den kinesiska änkekejsarinnan Cixi!
När det gäller historiska biografier så vimlar det inte precis av dem som har kvinnliga huvudpersoner. Oftast handlar även de historiska biografierna om västerlandets historia. Men änkekejsarinnan Cixi har nu fått en egen historisk biografi, som nu även är översatt till svenska, och Cixi anses som den viktigaste kvinnan i den kinesiska historien.
Den här biografin utmanar klichéerna, tänker om, tänker nytt och är banbrytande när det gäller att ge en ny bild av en konkubin som tog makten och förde ett medeltida rike in i en modern tid.
Cixis make kejsaren dog 1861. Deras son sattes på tronen, men Cixi ordnade med en palatskupp, för att själv få makten att styra Kina --- hela tiden satt hon sedesamt dold bakom den silkesskärm som skiljde henne från de manliga ministrarna.

Under änkekejsarinnan Cixis tid vid makten erövrade det urgamla riket alla de attribut som hör den moderna staten till: industrier, järnvägar, elektricitet, telegraf och en armé och en flotta med modern utrustning.
Cixi gjorde slut på gammeldags tortyrliknande bestraffningar och förbjöd fotbindning. Hon var även en förgrundsgestalt för kvinnofrigörelsen och inledde arbetet för att införa parlamentariska val i Kina.
Men änkekejsarinnan Cixis regeringstid var inte bara en tid full av framsteg och harmoni.
Hon regerade under en tidsepok när Kina drabbades av både nationella och internationella kriser, bland annat boxarupproret och krigen med Frankrike och Japan.

Boken ger både en dramatisk skildring av det moderna Kinas födelse, och ett känsligt och initierat porträtt av en unik och mytomspunnen ledare. Författaren väljer att utmana den mytbildning om Cixi som en grym, bakåtsträvande despot och visar att i själva verket var sanningen den motsatta. För även om segrarna skriver historien, kan de historiska forskarna skriva om den, och ge retroaktiv rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar