torsdag 1 maj 2014

Glasbarnen

En paranormal deckare med logiska lösningar i det skånska Åhus

Miljöskildringen är härligMiljöskildringen är härligKristina Ohlsson
Glasbarnen
Lilla Piratförlaget
Billie är en tuff tjej, men det nya huset i Åhus som hon och hennes mamma flyttar till efter att pappan dött skrämmer henne. En mängd oförklarliga händelser gör att Billie börjar tro på spöken. Kan det vara glasbarnen som går igen?
Eller damen som hängde sig i taklampan? Eller hon som brann inne?
Helt klart är att någon inte vill ha dem där.
Men är denna någon en människa eller ett spöke - eller rentav flera spöken som slåss om herraväldet i huset?
Billie vill helst av allt bara lämna Åhus och flytta hem till Kristianstad igen. Men hennes mamma vill ha en nystart och hennes barndoms älskade Åhus, med glass och sol och bad verkar ju som den perfekta sorglösa platsen att glömma allt hemskt som hänt. Billies pappa har dött och mamma tycker att de behöver en nystart. Billie vill låtsas att allt är som vanligt. De hanterar sorgen på helt olika sätt --- men man känner lika mycket för Billies mamma som för Billie och man kan förstå båda romankaraktärerna och deras synvinklar. De vuxna karaktärerna i Glasbarnen är lika omsorgsfullt skildrade som de unga.
För Billie urartar nystarten till en mardröm. Som tur är får hon hjälp av sin nyvunne vän Aladdin för att lösa mysteriet med glasbarnen. Och Aladdin tror inte på spöken ... Han inser att allting måste ha en logisk förklaring, men vem kan vilja Billie och hennes mamma illa och varför?
Det här är verkligen en underbar, spännande bok och ett givet val som årets deckare för unga läsare! Glasbarnen blev också vinnaren av Barnens Romanpris 2013, Sveriges Radios och UR:s pris för bästa barnbok för 9-12-åringar.
Miljöskildringen är härlig, Åhus växlar mellan mysigt och rysligt i en handvändning, och personskildringen undviker alla klichéer som finns i barn och ungdomsböcker.
Relationen mellan mamman och Billie - båda instängda i sin sorg - är fint skildrad och ett extra plus är att både mamman och Billie får hitta var sin "killkompis". Som kanske kan bli något mer ...
Mysteriet är alldeles lagom rysligt och möjligt att lista ut. Men det är inte för lätt ...
Kristina Ohlsson tillhör Sveriges deckarelit. Hennes böcker om Fredrika Bergman har alla legat på topplistor inte bara i Sverige. Glasbarnen är hennes första bok för unga läsare.
Det här är den första ungdomsdeckaren som är utgiven på Lilla Piratförlaget.
Kristina Ohlsson har många vuxna fans som otåligt väntar på en ny deckare från sin favoritförfattare. Jag skulle vilja råda dem att lägga beslag på Glasbarnen så snart som möjligt, för detta är precis lika spännande läsning för vuxna som för barn. Men så ska det ju vara med en riktigt bra barnbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar