söndag 1 juni 2014

Alex Ferguson - Min självbiografi

Bollen är rund. Även för Manchester United

En självbiografi som liknar en fotbollsmatchEn självbiografi som liknar en fotbollsmatchAlex Ferguson
Min självbiografi
Översättare: Olov Hyllienmark
Forum

”Efter att Sir Alex Ferguson sett sitt Manchester United vinna Premier League för 13:e gången under sina tjugosju år som tränare för klubben, meddelade Fergie att han avgår som lagets tränare våren 2013. Nu berättar han för första gången öppenhjärtligt hur klubben förvandlas till en stormakt inom världens största sport.”

Tillbringar man hela sin livsbana inom fotbollen kommer man att vara med om svackor, motgångar, nederlag och besvikelser.
Fergusons 1500:e match med Manchester United var den sista. Det slutade 5-5 mellan West Bromwich Albion och Manchester United. En 2-5 ledning mot West Bromwich slängdes bort med 9 minuter kvar.

Detta är typiskt Manchester United--- massor av mål, massor av dramatik och som åskådare och fan måste man ha ett starkt hjärta.

Alex Ferguson insåg tidigt att för att få spelarnas lojalitet måste han själv vara lojal mot dem.
Ferguson inleder Min självbiografimed att förklara att denna bok kompletterar den tidigare boken Managing My Life och av den anledningen ligger fokus - efter en kort skiss över uppväxten i Glasgow och de vänner för livet han fick i Aberdeen - på de magiska åren i Manchester.
“Jag läser själv flitigt och har varit mån om att skriva en bok som förklarar några av yrkeshemligheterna,”lovar Ferguson.
Livet med Manchester United var inte så lätt och så glamouröst som det kan verka i pressen. Visst, de hade många av de största stjärnorna, Eric Cantona, David Beckham, Rio Ferdinand … men också många av de största problemen och skandalerna.

“Enligt min uppfattning användes ofta Manchester United för att statuera exempel. Eric Cantona var det första större fallet när han 1995 dömdes till två veckors fängelse och avstängning i nio månader för hans karatespark mot en åskådare …. År 2008 bestraffade förbundet Patrice Evra för en ordväxling med en planskötare på Stamford Bridge … Många tror att särskilda hänsyn tas till Manchester United. Men oftast gällde det motsatta.” Detta skriver Ferguson i samband med att Rio Ferdinand ryktades vara dopad (det var inte sant, förklarar Ferguson).

Vissa stora spelare får sina egna kapitel. David Beckham. Rio Ferdinand, Christiano Ronaldo, Roy Keane, Wayne Rooney … Men Ferguson hade också ett liv utanför fotbollen och räknar Tony Blair och Gordon Brown som sina vänner och han trivs alltid tillsammans med jockeyer --- hästkapplöpning är det största intresset förutom fotboll.

Ferguson är alltid stolt över sina skotska rötter (han är från Glasgow) men på 25-års jubileet 2011 var de utländska spelarna väldigt konfunderade vad deras älskade tränare hade på sig. Rutig kjol och knästrumpor? Nej, det var en kilt!

Min självbiografi innehåller statistik, personliga anekdoter, stor fotbollshistoria och små detaljer. Blandningen gör den till en mycket njutbar och intressant läsning för alla fotbollsfan. Man behöver inte ens gilla Manchester United för att uppskatta boken och ledarskapstipsen. Men nu är yrkeshemligheterna ute --- så de nya ledarna får skaffa nya hemligheter! Och framför allt: de får försöka hålla sig kvar på toppen. Bara att behålla jobbet är inte lätt inom dagens fotbollsindustri!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.