onsdag 25 juni 2014

True blood --- Vampyren som metafor för klass- och rasfrågan i Södern 

--- Don’t you dare leave me! Skriker den förtvivlade vampyren Pam när hennes skapare Eric flyger iväg för ett solouppdrag.

 

 

Vi vet inte vart, förutom att det inkluderar att sitta i en solstol i snön i Åre och läsa Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken

 

Någon stans finns en “discarded take” där Pam istället skriker:

--- Don’t you dare not sign the contract for season 7!

För hur skulle serien kunna finnas utan den svenske vikingavampyren Eric?

 

I  Sverige är Charlaine Harris Sookie Sackhouse böcker mest kända för att Eric spelas av Alexcander Skarsgård i True Blood serien.

 

Att någon över huvud taget har hittat på en vampyr som heter Eric är festligt, och han får vara en av Sookies kärleksintressen i serien. Hennes andra vampyrpojkvän heter Bill. Också det ett vanligt namn.

 

Med vampyrnamn som Eric och bill förstår man snabbt att författaren Charlaine Harris har tänkt på en annan typ av vampyrer än Greve Draccula och Polidori. Eller lord Byron vampyren.

 

“Eric” och “Bill låter” som vardagskillar och de lever i en småstad som heter Bon Temps. “Goda tider” på franska. Ett namn signalerar både ironi och att vi befinner oss i en småstad i södern. Södern hör ihop med vampyrer sedan Anne Rice och hennes Interview with a Vampire … Tom Cruise och Brad Pitt spelade vampyrerna i filmen, som inte var en klockren succé ens bland Anne Rice fans. HBO var smartare: att ha två i Amerika relativt okända men talangfulla européer i vampyrrollerna (svensken Alexander Skargård och engelsmannen Stephen Moyer) passar ihop både med vampyrens påstådda mystik och påstådda mytologi om att ha uppstått någonstans i Europa (i själva verket finns det till och med gamla vampyrlegender i Egypten, så Europa har långt ifrån monopol på vampyrer).

 

 

Men det finns en koppling mellan Anne Rice och Charlaine Harris --- deras ledande vampyrer är överklass. Och har varit överklass även i sina respektive människoliv. Lestat ägde slavar. Bill ägde slavar. På den tiden det var modernt, alltså.  Men frågan är om vampyrernas sätt att tänka på sig själva som något slags übermensch och vanliga mäniskor (vilket de varit en gång själva) som lägre stående arter, som de kan hålla som ägodelar, som mat, innehar ett eko av slaveri över sig.

 

 

När Sookie först förälskar sig i bill blir bästa vännen Tara upprörd. Inte för att Sookie är tillsammans med en vampyr. Utan för att hon är tillsammans med en slavägare. F.d. slavägare och f.d. människa --- men ändå Bill Comptons försvar om att alla hade slavar på den tiden gillas inte av Tara. För henne är vampyrer överklass snobbar. Hon gillar varken Bill eller Eric. Eric som varit son till en vikingahövding som människa måste förmodligen också räknas till överklassen. Och han sitter gärna på en tron och ser ut över sitt kungadöme --- vampyrbaren Fangtasia.

 

Om vampyrer är överklass  så är varulvar arbetarklass. Och det är inte säkert att Sookie kommer at välja Bill eller Eric i den romantiska vampyr triangeln --- det är lika t roligt att hon kommer att välja varulven Alcide. Som inte sitter på en tron, som inte är stenrik, som inte har ett stort hus eller en flott bil eller en massa anställda och som inte har ägt slavar. Hans materielle ägodelar tycks få plats i en pick up truck.

 

Kärleken mellan Sookie och Bill är den huvudsakliga röda tråden i Sookie Stackhouse romanerna och i True Blood serien.

I början säsong ett används vampyrfrågan som en metafor för rasfrågan och i slutet av säsong sex blandas två olika kyrkoförsamlingar, och det finns två olika predikanter, en vit och en svart, som en metafor för att människor och vampyrer kommer att leva i symbios, i partnerskap, med varandra.

 

Det finns många övernaturliga varelser i och omkring Bon Temps --- vampyrer, varulvar, hamnskiftare, féer och häxor och hybrider mellan de olika --- men til syvende och sist är det historien om en liten stad med vanliga människor som är viktig, inte historier om en massa övernaturliga varelser i en liten stad med människor som statister.

 

Medan Sookie och Bill historier är den röda tråden, och medan det finns många andra förhållanden som blir omskrivna, bland annat det lesbiska vampyrkärleksparet Pam och Tara (som dessutom är en kärlek över rasgränserna), så är det ett helt vanligt hetero arbetarklasspar som är det mest rörande i Bon Temps: Terry och Arlene. Terry är en mentalt skadad krigsveteran som kommer hem till Bon Temps, får jobb som kock och förälskar sig i servitrisen Arlene. En rödhårig snygging som är över 40, har tre barn från två olika förhållanden och som nästan slutat tro på kärleken och lyckliga slut. De blir inte heller för evigt --- Terry blir skjuten, et tjabb som han själv beställt, och han har tagit ut en livförsäkring på 2 miljoner dollar. Han kunde inte leva med sina minnen från kriget, och han ville att hans familj skulle ha det bra.

 

Det spelar ingen roll hur många gånger den aristokratiske Bill räddar livet på Sookie --- de saker som Terry gör för Arlene är mycket mer romantiska. När han älskar hennes barn, när han skriver musik till henne, när han ser till att hon får 2 miljoner dollar och kan köpa ett eget ställe … och när han går ut med soporna, utan att hon behöver fråga.

 

Sookie är en snygg blond singeltjej och Arlene är en äldre frånskild trebarnsmamma. Att Sookie träffar en vampyr som älskar henne är inte lika mycket fantasy som att Arlene hittar den stora kärleken.

 

Alexander Skarsgård skrev förresten på för säsong sju av True Blood. Så uppenbarligen dog han inte i Åre. Hur han överlevde … där kan man spekulera lika mycket som efter cliffhangern där Sherlock Holmens “dör” i Sherlock. Varför Eric överlevde är däremot uppenbart. Fansen krävde det. En hel hop blodtörstiga vampyrer hade verkat ofarliga, jämfört med en hel hög uppretade True Blood fans.

 

 

Titel: True Blood

 

Avsnitt: Who Are You Really?, The Sun, You're No Good, At Last
F**K the Pain Away, Don't You Feel Me, In the Evening, Dead Meat,
Life Matters, Radioactive

 

Medverkande: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten,
Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis,Carrie Preston, Deborah Ann Woll,
Alexander Skarsgård, Kristin Bauer van Straten

 

DVD, 2014 --- Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.