torsdag 26 juni 2014

Jens Assur har fotograferat en kontinent med en ny Hunger

Africa is a Great Country by Jens Assur. Bakom Jens syns hans egen favoritbild i utställningen.

Jens Assur framför en gated community swimming pool. Foto Belinda GrahamJens Assur framför en gated community swimming pool. Foto Belinda GrahamEn av tre afrikaner tillhör medelklassen, enligt den brittiska tidningen The Guardian. Antalet internetanvändare ökade med 1800% mellan 2000 och 2008. I USA:s tio mest lästa tidningar publicerades 245 artiklar om fattigdom i Afrika och fem om tillväxten på kontinenten. Det finns över 600 miljoner mobilabonnemang i Afrika. Rwanda är det land i världen som har störst antal kvinnor i sitt parlament, 56 %, att jämföra med Sveriges 45 procent.

 

I Ghana, Nigeria, och Kenya driver framgångsrika entreprenörer i snitt sex företag var.
I Kenya använder mer än 70% av befolkningen mobilen för att betala för varor och tjänster. Det är högst procentantal i hela världen.

300% mer --- så mycket mer spenderade botswanier på hotell- och restaurangbesök år 2010 jämfört med år 2003.

Det pågår en ny kolonisering av Afrika --- denna gång från Kina. Den nya handelsvägen går mellan Asien och Afrika.

Afrika är ett land med tillväxt. Aldrig har så många så snabbt fått det så mycket bättre. Visst, det finns fortfarande fattigdom, svält, naturkatastrofer, krig, tjuvskytte på elefanter …men dessa negativa nyheter är vad som upptar nyhetsbevakningen i västvärlden, medan verkligheten för många afrikaner är en helt annan. Det finns inte bara en bild av Afrika. En bild som är helt sann för alla överallt. Men en ny bild av Afrika håller på att växa fram --- och spridas. En bild av en kontinent där “konsumera mera” är det nya ledordet och där allt fler har råd med allt mer.

Samtidigt --- en bild från varje huvudstad i varje land i Afrika --- räcker det för att ändra bilden av Afrika, är det representativt, skulle Europa kunna representeras enbart med en bild från varje huvudstad … ??? Frågorna är många.

Jens Assurs omtalade fotoutställning Africa is a Great Country har fått både ris och ros. Den har fått mycket beröm för att den just ger en annan bild av Afrika, ett välmående Afrika som folk i västvärlden inte ofta ser bilder från. Men den har också fått mycket kritik.
- Jag har fått hur mycket skäll som helst för titeln på utställningen, Africa is a Great Country, efter alla mina resor till Afrika: tänk att jag inte fattat att Afrika inte är ett land, Afrika är en kontinent som består av över 50 länder! Men dessa kritiker förstår inte att jag menar titeln på ett ironiskt sätt. Vi är så vana vid att tala om Afrika som en enhet, men vi skulle aldrig klumpa ihop Afghanistan och Kina i en och samma mening och tala om Asien på samma sätt.

- Är det något annat som folk upprörs över?
- Bilderna. Folk vill ha glada, leende människor som är tillsammans som en enda stor familj, som dansar och tittar in i kameran. Folk frågar varför jag inte fotograferar sådant ---afrikaner är ju glada av sig! --- varför tittar folk bort, varför tittar folk ner? Sanningen är att folk håller på med samma sak som vi --- de tittar på sina mobiltelefoner!

- Har du själv någon favoritbild i utställningen?
- Landningsbanan på flygplatsen i Maputo, Moçambique. Hjulspåren berättar en historia. Man ser hjulspåren från alla plan som lyft och landat. Man ser hur Maputo står i bekväm direktkontakt med resten av världen.

- Hur är det att resa på den afrikanska kontinenten?
- Väldigt bekvämt. Etiopian Airlines är det andra flygbolaget i världen att få flyga med de nya Boeingplanen, det är hur bekvämt som helst. Mycket bekvämare och mer modernt än att flyga med SAS, och bra service.
- Reser folk mycket?
- Ja, det finns gott om människor som har råd med exklusiva semestrar och vill åka utomlands. Men det blir inte Finland och titta på sjöar, afrikanerna vill åka till lyxiga destinationer i Asien, som Shanghai, Hong Kong, Bombay. Det finns stora billboards överallt med reklam för dessa destinationer. Asien är trendigt. Mycket av handeln sker med Asien, speciellt med Kina.

- Kina omnämns som den nya kolonialmakten i Afrika …
- Kina är den nya kolonialmakten i Afrika. Det är kineserna som har pengarna. Kineser kommer in med företag, de står för ledningen, men använder afrikaner som muskelkraft, det är mycket vanligt. Det är kineser, stora kinesiska företag, eller den kinesiska staten som finansierat infrastruktur, vägar, flygplatser, shoppingcentra, fotbollsplaner, idrottsarenor…


Män och deras mobiltelefoner. De finns överallt i världen.


-Det finns en del bilder i utställningen av byggarbetsplatser …
-Det är samma överallt, till vilken som helst huvudstad man kommer. Först köps marken, sedan byggs det upp en stor mur, så anställs vakter och sedan byggs husen. Det är “gated communities”.
Jens Assur vill att bilderna ska tala för sig själva, att man ska betrakta dem länge och själv hitta detaljer. En idyllisk bild av en David Hockney blå swimmingpool där människor badar tillsammans, oavsett ålder eller hudfärg, ser först idyllisk ut. Sedan ser man taggtråden på muren som omger poolen. Swimmingpoolen är också del av en “gated community“, här får inte vem som helst komma och bada.

En bild av unga män som tittar bort, tittar ner, tittar i sidled, uppenbarligen utan att märka vare sig fotografen eller det vackra landskapet som de befinner sig i, visar sig mycket riktigt vara en bild där männen är upptagna av sina teknikprylar. Något man känner igen sig i. Försöka få skugga för att se på mobildisplayen. Lyssna på musik och stirra ut i fjärran. Knappa in ett snabbt meddelande.

- Visste de om att de blev fotograferade?
- Ja, men jag var på plats länge, så de hann glömma bort mig.

- Vad använder du för kamera?
- En kamera med namnet Ebony---- det är kanske inte så passande för att ta bilder med i Afrika, men den är bra. Jag har haft den i tio år, den handbyggdes åt mig i Japan. Det tar tjugo år bara att torka träet till kameran.

- Hur kom du på att göra utställningen Africa is a Great Country?
- Jag har fotograferat i Afrika förr --- då var det krig och konflikter, som så ofta --- första gången jag var utanför Europa var faktiskt en resa till Afrika, till Mogadishu i Somalia 1992. Bilderna jag tog på Mohammed Abdel, 8 år, som just fått sitt ben bortsprängt, publicerades i Skandinaviens största tidning och fick en enorm genomslagskraft. Sedan dess har det blivit många resor till Somalia --- och till andra ställen i Afrika. Efter att ha rapporterat från många konflikthärdar gick jag vidare till att skriva mer om vår livsstil och jag gjorde ett projekt som hette Hunger 2009-2010, ett projekt som inte handlar om svält, utan som handlar om en annan slags hunger, om hur vi i den moderna världen bara vill ha mer: större portioner, fler fastigheter, fler bilar, fler resor, fler tekniska prylar, fler kläder som ska bytas hela tiden … kort sagt, det handlar om hur vi aldrig blir nöjda. Jag fotograferade i städer över hela världen och kände mig väldigt nöjd med projektet. Så granskade jag bilderna och kom fram till att Afrika inte fanns representerat med en enda bild. Trots att jag själv varit mycket i Afrika hade jag gått i fällan att tänka på Afrika som fattigt och fullt av krig och konflikter --- trots att det inte är sant, trots att det finns lyx, flärd, överkonsumtion och ett snabbt växande BNP. Folk i Afrika vill också ha de senaste prylarna och åka på semester till de hetaste ställena.


Jens Assur tillsammans med sin assistent Alex Gjers. Tillsammans har de rest över hela världen
Africa is a Great Country handlar alltså inte om svält, snarare om en ny Hunger. Det nya Afrika vill också konsumera mera --- och att döma av statistiken är detta precis vad som händer.

Africa is a Great Country handlar också om världens urbanisering. Nu bor fler människor i städer än på landet. En nyhet i världshistorien. För hundra år sedan fanns det bara en stad i världen med en befolkning på mer än en miljon, och det var London. Idag finns det gott om snabbt växande miljonstäder och mångmiljonstäder --- och flera av dem finns i Afrika.

- Africa is a Great Country handlar inte bara om Afrika, det handlar också om oss, för om parkeringsplatsen i Gaborone i Botswana är modernare än den i Stockholm i Sverige, vad säger det då om oss, vad säger det om mig? reflekterar Jens Assur.

Utställningen Africa is a Great Country hade sin premiär på Liljevalchs i Stockholm och finns nu under sommaren 2014 att beskåda på Hallands Konstmuseum.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.