torsdag 19 juni 2014

FILM: Tingeling och piratfén - Det bästa från Peter Pans värld!


Tingeling och piratfén

Never say never ...
--- Det bästa någonsin från Peter Pans värld !

 

 

 

Ska jag klä ut mig till fé eller till pirat nu när det är kalas? Kids har stått för samma Halloweendilemma i årtionden --- men nu har filmen Tingeling och piratfén en gång för alla slagit fast att man kan vara både ock! Både fé och pirat.

 

Zarina är en missförstådd fé som gillar att experimentera med féstoft. Därför blir hon förvisad från feernas värld. Ett år senare kommer hon tillbaka som piratkapten och ska ha tag på det blå féstoftet för att få sitt piratskepp att flyga. Hennes nye vän är James, den framtida Kapten Krok, och deras vänskap på minner ibland om den mellan Tingeling och Peter Pan i originalfilmerna. De hittar på saker tillsammans, hon “pinglar” och han förstår hennes “plingeling” språk och tolkar det för andra människor.

 

I originalet görs Zarinas röst av Christina Hendricks och James röst är Tom Hiddlestons. Två toppskådespelare som gör sina figurer tredimensionella.

Så småningom sviker James sin vän Zarina, för han vill själv bli kapten för det flygande skeppet. Och Tingeling och hennes fem vänner får fullt upp att rädda både Zarina och det blå féstoftet. För utan det blå féstoftet kommer ingen fé någonsin att kunna flyga igen … och ett flygande piratskepp som kommer att härja i alla världar är inte någon lysande idé.

 

Filmen ger en bra bild av hur svårt det är för sex väldigt olika tjejer, förlåt, féer att samarbeta, och att Zarina blandat ihop deras förmågor gör inte saken lättare. Trädgårdsfén Rosetta som älskar blommor tycker t.ex. inte alls om djur. Hon gillar speciellt inte att plötsligt ha blivit mamma till en liten krokodilunge … men vi fans av original-Peter Pan inser ju att just den krokodilen kommer att ge Kapten Krok en match i framtiden!

 

Sensmoralen av Tingeling och pirtatfén är intressant, för trots att Zarina bryter mot en massa regler och förbud blir hon till slut hyllad som en hjältinna på hemmaplan. Det går tydligen att bli profet i sin egen stad. Det var inte Zarina som hade fel, det var fel att förvisa henne från början …! Vem vet, om Tingeling funnits med i Star Wars hade Anakin Skywalker aldrig förvandlats till Darth Vader.

 

Tingeling och piratfén är en  ny fullträff från Peter Pans värld, faktiskt den bästa  Neverneverland filmen hitintills, och man ser den gärna flera gånger. Medtyckande musik, härlig humor, färgglada karaktärer, ett fint budskap och faktiskt, en söt krokodil som får dig att le, trots att devisen “Never smile at a Crocodile” fortfarande torde gälla.

 

 

 

Regi:

Titel: Tinkerbell and the Piratfairy

Svensk titel: Tingeling och piratfén

Medverkande: Christina Hendricks, Tom Hiddleston, Lucy Liu

USA, 2014

Walt Disney Home Entertainment
 
 

 

Tävla med Tingeling!

 

Vinn Tingeling och Piratfén!
 
Fråga: Vad heter Tingelings vän som är en trädgårdsfé?
 
Maila ämne TINGELING till tavla@hotmail.com
 
FÖRE den 7 juli!
 
Lycka till!
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.