torsdag 5 juni 2014

Djur i krigets öga


Om djur och soldater i första världskriget

Från soldat till maskotdjurFrån soldat till maskotdjurHedvig Rudling
Djur i krigets öga - Om djur och soldater i första världskriget
Förord av Peter Englund
Atlantis
I år är det 100 år sedan “Det stora kriget” bröt ut. Det som idag kallas “Första världskriget“. Många tankar går till de människor som omkom, skadades eller traumatiserades --- färre tankar går till djuren. Som också kunde vara soldater, som stred och stupade för sitt land.
Men alla drabbade djur var inte soldater.
I en memoar av en veteran från den tyska armén berättas om en kattfamilj. Det är tidig höst 1916 och slaget vid Somme pågår för fullt. Ändå lägger man tid och energi på att rädda katthonan och hennes fyra ungar. Man bygger en skottsäker håla åt kattfamiljen i anslutning till skyttegraven och inreder den med en mjuk dyna. Chefen för fältköket går flera kilometer till ett fältslakteri för att skaffa mat åt katten. Senare expeditioner går ut på att hitta mjölk.

Sorg över kattfamilj

När kattfamiljen och en soldat dödas av en slumpmässig granat blir det stor sorg och kattfamiljen får en egen grav.
Det här är inte en unik historia från första världskriget. Människor gråter över hästar, vårdar duvor, dekorerar hundar. Förklaringen?
Winnie, en maskot från Kanada.
Djuren under första världskriget - som hästar, duvor, hundar - hade en uppgift. Djuren var stridskamrater, man var beroende av dem. Framför allt gäller detta hästar --- där har krigets situation inte förändrats på tusen år.

Hästen – det största offret

Det gick en häst på tre soldater. Åtta miljoner hästar dog under första världskriget. Procentuellt led alltså hästarna större förluster än människorna.
Hundarna brukades av alla sidor som vaktdjur för att leta reda på sårade i ingemansland, användas på patruller eller för att bära på meddelanden.
Den hund som blev mest känd var Rin-Tin-Tin --- han blev berömd från ett 20-tal Hollywoodfilmer. Han var ursprungligen en skyttegravshund, som adopterades 1918 av en amerikansk soldat.

En dekorerad duva

Brevduvor var det mest pålitliga sättet att kommunicera på när alla andra tekniker brutit samman.
Den berömda duvan Cher Ami dekorerades med Croix de Guerre för sina betydande insatser under kriget. Idag kan man se Cher Ami uppstoppad på Smithsonian i Washington.
Men folk älskade djuren inte bara för att de var nyttiga och lojala och “comrade in arms”.
Det bevisar historien om tyskarna och kattfamiljen. De hade ingen nytta av den --- ändå tog de hand om den, riskerade livet för den och sörjde den när den dog.
De män som rekryterades till skyttegravarna under första världskriget var ofta mycket unga, de kom ofta från lantliga förhållanden och omställningen till krigsmaskineriet var en chock.
Kontakten med djuren, att pyssla om djur, vare sig de var nyttiga eller inte, var alltså att ha kontakt med sin egen mänsklighet, så den inte bara försvann i de grymheter som utgjorde första världskriget.
Djur i krigets öga har många vackra porträtt av modiga djur, vackra djur, roliga djur … Vissa är nyttiga och helt nödvändiga i krigsinsatsen, andra är mer som maskotar.
De svartvita fotona kommer till sin rätt på stora uppslag med svart bakgrund.
Winnie med Captain Harry Colebourne
Av maskotdjuren är förmodligen det mest kända en björnunge som heter Winnie. En liten svartbjörnsunge som en kanadensisk soldat vid namn Harry Colebourn köpte för tjugo dollar och tog med sig till Europa. När kriget var över hade soldaten tänkt sig att Winnie skulle följa med hem igen till Kanada. Men Winnie trivdes så bra på London Zoo. Hon älskade uppmärksamheten från alla barnen. Och ett av barnen, Christopher Robin, döpte sin egen nallebjörn efter henne. Nallen som sedan skulle göra världssuccé i boken Winne-the-Pooh. Björnungen Winnie slapp åka till fronten för att Colebourn lämnade henne i säkerhet.

Ett ödelagt zoo

Sådan tur hade inte alla djur under första världskriget --- I Wien förlorade Schönbrunns Zoo vid krigsslutet 90 procent av sina djur.
Kameler användes i jordbruksarbetet och elefanter användes vid bygget av tyska befästningar i Frankrike.
Djur i krigets öga är fascinerande läsning om ett stort krig med många insatser av både stora och små djur, och deras tillhörande soldater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.