måndag 23 juni 2014

Jakten på Jack - Fantasy i välkända Stockholmsmiljöer!

Fantasy i välkända Stockholmsmiljöer

Jakten på JackJakten på Jack
Martin Olczak
Trolldom i Gamla Stan
Varulvar i Storkyrkan
Vålnader på Vasaskeppet
Häxor i Tunnelbanan
Serie: Jakten på Jack
Illustratör: Anna Sandler
Rabén & Sjögren

”Sommarlov” för med sig ett automatiskt sug efter fantasy och äventyr. ”Förr i tiden” när man suktade efter fantasy var man hänvisad till engelska och amerikanska miljöer. Och även om Harry Potters engelska internatskola och det amerikanska vamp-nästet Forks fortfarande lockar unga läsare, så finns det idag mycket bra svenska alternativ och utmanare för alla åldrar.
Rabén & Sjögren har gett ut en hel serie med mysiga, lättlästa fantasyböcker för väldigt unga läsare, där det finns trolldom i Gamla Stan (det har väl alla besökare känt på sig?) och varulvar i Storkyrkan (de kanske håller St Göran och draken sällskap?). Vålnader intar Vasaskeppet (med så många drunknade under jungfrufärden var det på tiden att vålnaderna visade sig!) och det finns Häxor i tunnelbanan (tunnelbana är kanske snabbare än att åka på en kvast?).
Allt utspelar sig i en modern Stockholmsmiljö. Bland det bästa med de fyra böckerna om Jack är de härliga blyertsteckningarna. Annars är böckerna i tunnaste laget, saker händer så snabbt att det aldrig riktigt hinner bli spännande. Och inspirationen från engelska barnböcker som J.K. Rowlings Harry Potter och Philip Pullmans Guldkompassen och andra engelska klassiker är uppenbar. Fast här gäller det en silverkompass (det blir lite lågbudget i Sverige?! guldet blev till sand?! eller i alla fall silver?). Men man kan också använda böckerna som en guide över Stockholm – alla stora sevärdheter finns presenterade i boken och illustrationerna förhöjer läsupplevelsen!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.