torsdag 26 juni 2014

FILM: Emil & Ida i Lönneberga

 En svensk Walt Disney!

 
Filmen av Per Åhlin

 

Hasse Alfredsson  kallade Per Åhlin för Sveriges svar på Walt Disney.

Varför inte? Karl-Bertil Jonssons julafton, visas på svensk TV, liksom Kalle Anka, nu varje julafton. Men Per Åhlin har gjort så mycket mer för barn, mest kända är väl kortfilmerna om Alfons Åberg och de senaste filmerna om Lilla Spöket Laban. Samt långfilmen  Dunderklumpen.

Men allt detta kan  komma att övertrumfas av Emil & Ida i Lönneberga. Här får man triss i svenska klassiker: Astrid Lindgren, Georg Riedel och Per Åhlin själv. Både Astrid Lindgren och Per Åhlin är från samma trakter i Småland, så det är egentligen märkligt att de aldrig samarbetat förut. Samarbete och samarbete, Lindgren har ju nu gått ur tiden, men hennes röst finns kvar som inspelningar, så hon kan kommentera allt som händer i filmen. Som att man gör palt på grisblod och att det är jättegott.

Georgi Riedel har uppdaterat musiken som han gjort för spelfilmerna om Emil i Lönneberga. Att böckerna började kallas Emil / Ida i Lönneberga är en sentida politiskt korrekt uppdatering. Tjejerna ska få ta lika stor plats som killarna.

Per Åhlin har jobbat efter  Björn Bergs klassiska illustrationer – 50 år gamla – för att skapa nya, rörliga figurer. Inte alltid lätt, eftersom Berg inte ritade konsekvent (han gjorde ju stillbilder) och figurernas ben är t.ex. inte alltid lika långa, så de får modifieras för att kunna röra sig på filmen.

Björn Bergs illustrationer har fyllt 50 år.
Emil tar långa benet före när det ärbråttom!
Emil/Ida i Lönneberga har mycket gemensamt med tidigare Alfons och Laban filmer., eftersom allt är som en räcka kortfilmer. Visst, det är en långfilm – 60 minuter lång, men den består av små episoder. Det mesta går ut på att Emil är välmenande och försöker göra gott, men att det går åt helsefyr, eller snickerboa. Ibland är det helt enkelt en olyckshändelse att det blir ett hyss. Barn har ju lätt att tappa saker, till exempel. Emils pappa Anton är oftast den som råkar illa ut., och på så sätt kan Emil ses som en föregångare till alla klantiga pappor som finns i serier, böcker och tv idag. ). Sunes pappa Rudolf alla Sune böcker och filmer .Pappa Svensson i Svensson, Svensson --- De har till och med samma efternamn.  Allan Svensson gör mycket riktigt Anton Svensson pappas röst i denna film Emil köper flugfångare och Emils pappa fastnar i flugfångaren.. Emil ställer upp en råttfälla och Emils pappa fastnar i råttfällan. Emil råkar hälla ut paltsmeten på pappa. Emil råkar hälla ut raggmunksmet på pappa. Pappa blir arg och skriker Emil och Emil låses in i snickerboa. Dåtidens svar på den moderna Supernannys ”naughty corner”, känd från TV4?

Ida knäcker nitton ägg för att kolla att de inte är sura --- faktiskt filmens dummaste hyss för allt annat är annars goda gärningar som går snett eller bara ”tappa saker” olyckor, men att slösa bort så många ägg och knäcka dem i  gräset mitt framför hönan som lagd dem är bara urbota dumt. Och inte alls charmigt. Dagens tittare reagerar på sådant som djurplågeri.

Emils pappa reagerar på ”hysset” genom att skrika Emil. Ida är ju höjd över varje misstanke, eftersom hon är snäll. Snäll och dum. Men hon erkänner, inte för hon vill rädda sin bror (för han har redan blivit straffad) utan för att hon också vill ha roligt och sitta i snickerboa. På så sätt tas udden av ”naughty corner”. Det kan vara riktigt mysigt att ha en lugn stund för sig själv ibland, i alla fall om man lyssnar till texten i Georg Riedels musik.
 
Regi: Per Åhlin
Titel: Emil & Ida i Lönneberga
Baserad på: "Emils hyss nr. 325", "När lilla Ida skulle göra hyss" och "Emil med paltsmeten" av Astrid Lindgren och Björn Bergs bokillustrationer.
Manus: Hans Åke Gabrielsson
Musik: Georg Riedel  
Röster: Gustav Föghner, Tilda Ramde, Allan Svensson, Elisabet Carlsson, Lindy Larsson        Rebecka Englund Tepper,  Siw Carlsson,  EwaMaria Roos
DVD, 2014
SF
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.