måndag 23 juni 2014

Bästa TV- serien: House of Cards

"A great man once said, everything is about sex. Except sex. Sex is about power."Ta en dos David Fincher, lägg till ett par matskedar Kevin Spacey, två kryddmått makt och koka ned allt i en gryta av politiskt rävspel så har du House of Cards.

Huvudrollsinnehavare är Kevin Spacey som spelar den skrupelfria republikanska politikern Frank Underwood. Regissör för de två första avsnitten, och en av producenterna är ingen mindre än David Fincher, som nu gör sitt första tv-projekt.


House of Cards påminner om många saker:

1) State of Play

2) Macbeth

3) Richard III

4) serien den är baserad på --- den brittiska boken och serien House of Cards (huvudpersonen har kvar sina initalier F.U.)

5) Vita huset (The West Wing) där alla trevliga typer som stöttar varandra är utbytta mot typer som gärna hugger varandra i ryggen.

Macbeth och Lady Macbeth drog sig  inte för mord och mutor, när det behövdes.

I avsnitt ett av säsong två  dödar Frank Underwood en jobbig reporter, genom att knuffa henne framför ett pendeltåg (State of Play) och när det kommer på nyheterna sminkar sig Claire, seriens Lady Macbeth, för att upprätthålla den fina fasaden. Det kan inte ha gjorts tydligare --- eller bättre.
Mannen kommer hem efter att ha löst problemet - så att säga - och kommunicerar med sin fru genom att släcka ett stearinljus. Genom att kväva lågan.

Sedan, när avsnittet nästan är slut, börjar han prata med publiken. "Trodde  ni jag hade glömt bort er?"

Kevin Spacy förberedde sig för TV-jobbet genom att spela Richard III i tolv olika städer runtom i hela världen. Shakespeare kunde det där med att låta skådespelare prata med publiken och de älskade att få veta nogot som ingen annan på scen vet --- och Kevin tog med sig Richard III till sin roll som Frank Underwood. Men ärligt talat --- även i den brittiska serien från åttiotalet talade Mr. F.U. med kameran.

Frank är givetvis inte nöjd med att vara vice president. Han ska bli president. Utan att någon röstat på honom. Nu gäller det bara att intrigera, för Presidenten kastar man inte bara under ett pendeltåg ...

Det blir 24 timmar med stort skådespeleri och vackra scener och många kändisar har regisserat olika avsnitt. Som Jodie Foster och Robin Wright. Robin, som även spelar den vackra Claire, Franks fru i serien.

De förstår varandra så väl.

- What are we serving the Walkers?
-  Cyanide?
- I was saving that for desert.

Familjen Borgia skulle inte ha kunnat uttrycka det bättre!

Regi/Produktion: David Fincher
Titel: House of Cards
Medverkande: Kevin Spacey, Robin Wright,  Michael Kelly, Kristen Connolly, Kate Mara,
Corey Stoll m.fl.
DVD, 2014
Sony Pictures


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.