torsdag 26 juni 2014

Winter’s Tale


 
This is not a true story. This is true love.
 


Mark Helprin

Winter’s Tale

Kindle, Warner


Det finns inte många historier där en av huvudaktörerna är en hund som kan förvandla sig till en vacker vit häst. Som, när det behövs, kan flyga.
 

New York är staden där alla romantiska komedier utspelar sig --- men även många fantasy romaner, som City of Bones serien av Cassandra Clare.
 

Winter’s Tale är som en blandning av Cassandra Clare fantasy och en klassisk romantisk komedi, där New York alltid ser vackert och rent ut. Oavsett tidsepok. Speciellt inbäddat i nyfallen snö

Historien pendlar mellan olika slags New York. New York 1895, där ett fattigt, tuberkolossjukt par överger sin lille son. Han får flyta i land i en liten båt, likt Moses i vassen.
 

Pojken blir senare en av historiens huvudpersoner, Peter Lake, som blir kär i en vacker överklasstjej som är döende i tuberkulos, Beverly Penn, när han gör inbrott i hennes hem, och hon är ensam hemma och spelar Brahms på pianot och bjuder på te. Ljuv musik uppstår. Bokstavligen.

Om han lyckas rädda den rödhåriga tjejen så kommer vågskålen att tippa över till det godas fördel och förstöra balandsen mellan ont och gott.
 

Alltså försöker demonerna med Pearly Soames i spetsen (Lucifer sitter mest i underjorden och ger order) att döda tjejen, medan det förälskade paret har hjälp av hund-hästen som kan flyga.

Men det visar sig att demonen Pearly har missförstått det hela --- den rödhåriga tjejen lever 2014 i New York och är i själva verket en cancersjuk liten flicka. Det är hon som Peter Lake är förutbestämd att rädda, och då kommer vågskålen att slå över till änglarnas och miraklernas fördel.

Akiva Goldman, manusförfattare och regissör, var direkt en av romanens största fans. Och som alla fans vill man ju gärna se den fenomenala romanen som film. En nästan tusen sidor tjock roman har kokats ner till en succéfilm på under två timmar, som fokuserar på kärleken mellan Peter och Beverly, och det finns mindre filosoferande över ont och gott, om hur allt hänger ihop i universum och andra bihistorier som man kan avnjuta i boken.
 

Men man får se hjälten på en vit häst och demonen på en svart häst i ett slags uppdaterat Western-version av kampen mellan ont och gott. Fast där kunde hästarna aldrig flyga.
 

Men man ser snabbt hur allt hänger samman, hur alla genrer hänger samman, vare sig det är romaner eller filmer, vare sig det är westerns, romance, fantasy eller sci-fi.
 

Kampen mellan gott och ont. Ondskan, som måste förgöras. Ett mirakel som ska inträffa. Och hela tiden blickar stjärnhimlen ner på Manhattan. Magisk realism eller bara magiskt? Det är i alla fall vackert med vit, nyfallen snö, och is. Men också förrädiskt. För det blir ju även tö. Och det finns egentligen inte tillräckligt många mirakler.
 


Regi: Akiva Goldsman

Titel: Winter’s Tale


Medverkande: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Matt Bomer, Russell Crowe, Lucy Griffiths, Brian Hutchison, Kevin Corrigan, Alan Doyle, William Hurt, Will Smith, Jennifer Connelly m.fl.

DVD, 2014

Warner Bros.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.