onsdag 4 juni 2014

Ängeln på Malmskillnadsgatan

En sann historia från övergrepp till frälsning

Och kan jag med denna bok vara med och bidra till att någon känner att det finns hopp och att livet inte är kört, då är det värt allt.Och kan jag med denna bok vara med och bidra till att någon känner att det finns hopp och att livet inte är kört, då är det värt allt.
Elise Lindqvist, Antima Linjer
Ängeln på Malmskillnadsgatan
Libris
“Sommarprat som blir bok” är idag i Sverige en genre i sig. Vanligtvis handlar det om en kändis som berättar om något “hemligt” i radio och så vill alla veta mer. Svaret på efterfrågan blir en bok. Någon gång ibland kan någon som inte är skådespelare, musiker eller “kändis som går på alla 08-fester” slå igenom på bred front genom ett sommarprat.
Det var fallet med Elise. I och för sig har hon även blivit känd genom en dokumentärfilm som SVT har gjort, Ängeln på Malmskillnadsgatan. Men radiopratet med Elise Lindqvists livsberättelse i P1 Sommar blev det stora genombrottet och det blev en självbiografi utgiven på Libris förlag och nu är Elise ute och turnerar och “radiopratar” live.
Hon flirtar med publiken, speciellt den yngre delen, och säger att hon också är nitton år. Hon klappar undertecknad på den stickade mössan med blomma på och tycker den är jättefin. Man får en välsignelse när man nyser (välsignade pollen!). Elise är lika rolig som vilken stå upp komiker som helst - förmodligen roligare än de flesta - och hon kan konsten att behärska en scen. Något man inte får uppleva i radio.
Men innehållet i “radioprat live” är fruktansvärt. Liksom innehållet i den nyskrivna boken. Barndomen är full av olika övergrepp. Utförda av vuxna som lovat ge henne mat. Utförda av magistern på skolan. Utförda av jämnåriga. Utförda av ett gäng killar som våldtar henne när hon är sju år. Utförda av styvfadern, som försöker döda henne, mer än en gång. Som fjortonåring rymmer Elise hemifrån. Som sextonåring jobbar Elise som prostituerad. Därför, menar hon, vet hon vad de personer hon tar hand om går igenom.
Det där med att vara nitton år var tydligen inget skämt. För nitton år sedan blev Elise frälst och hon räknar sina levnadsår sedan hon mötte Jesus. Alltså är hon nu nitton år. Hon är också övertygad att en skyddsängel vakar över henne, speciellt på fredagsnätter när hon nattvandrar på Malmskillnadsgatan och delar ut hemstickade vantar, mössor, halsdukar och filtar, “vi stickar in böner i dem så de är extra varma”, och bjuder på hembakade bullar, smörgåsar och varm dricka till prostituerade. I år firar Elise tjugoårsjubileum som nattvandrare i samarbete med Klara kyrka i Stockholm. Elise har tagit initiativet till och driver hela hemstickat och hemlagat verksamheten, och givetvis hela distributionen på plats. Hon har inte missat en fredagsnatt på alla dessa år. Och efter tjugo år har hon inga planer på att lägga av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.