onsdag 25 juni 2014

Sommarmat från Arla köket

Läckra, lätta smaker som varar under en lång sommar
mängder av rätter och ingredienser man har längtat eftermängder av rätter och ingredienser man har längtat efterArla Köket
Sommarmat från Arla KöketBonnier Fakta
På många sätt är sommaren den absolut bästa och roligaste årstiden för matlagning. Det är lätt att få färska, fina råvaror, det ska gå snabbt att laga maten, och det ska ta lång tid att njuta av den.
Som det står i boken: “nyskördade majskolvar är något helt annat än frysta och burkmajs”. Färska bönor gör sallader, pastarätter och omeletter både grönare och matigare. Färskpotatis kan varieras i det oändliga -och är dessutom så god precis som den är.
Sommaren är som gjord för mat med mycket grönt. Men författarna till Sommarmat från Arla köket föreslår en abborre eller flundra till kantarellerna eller en kyckling till salladen.
Sommarens mat innehåller mängder av rätter och ingredienser man har längtat efter.
Kapitlen i boken är Sommarensråvaror, Sommarfesten, Grillat, Semestermaten, Frossa i frukt och bär och till sist Svalkande toner.
Sommarfesten innehåller till exempel en kantarellsmörgås med rädissallad - så enkelt och så gott! - små laxbollar med färska örter, små laxburgare med krassekräm, Medelhavspaj, cheesecake med rucola och bakade tomater, ett innovativt recept på fläskfilé, liksom ett på kräftor, och så givetvis Nationaldagstårtan. Kan även ätas på andra dagar än Nationaldagen. Varför inte som Midsommarfika?
Kapitlet om Grillat innehållerså mycket mera än stora, blodiga biffar. Och mycket tillbehör. Som nudelsallad med chili och spenat. Turkisk pastasallad med granatäpple, zucchinisallad med harissa och fetaost, samt blomkålssallad med fänkålsyoghurt. De flesta salladerna och “tillbehören” är så goda att man gott kan äta dem som huvudrätt, utan kött eller kyckling eller fisk till.
Under rubriken Semestermathittar man ett härligt recept på byxad abborre, med kräft- och kantarellpytt till. Liksom bulgursallad med saffran och jordgubbar och en fransk bondsallad med kyckling.
Till sist kommer frukt- och bär frossa --- allt är ju gott som det är, men mycket kan bli ännu godare. För vad sägs om en blåbärscheesecake eller en kladdkaka med fläderkräm till efterrätt? Och så kan man svalka sig med att göra egen glass eller hallonparfait med choklad ...
Sommaren är inte kort, smakupplevelserna varar länge. Och en del av dem kan till och med frysas in!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.