torsdag 26 juni 2014

Svenska vaggvisor

Från Alice Tegnér till Håkan Hellström

du ska sova nudu ska sova nuMusik och förord: Martin Östergren
Svenska vaggvisor
Illustrationer: Jens Magnusson
Max Ström
God natt mitt hjärta, du ska sova nu
Spar de där tankarna, till nästa dag
Jag tror jag vet vad du funderar på
Och jag ska svara, så att du förstår
Har lovat dig att aldrig ge mig av
och du ska veta det
Vart än din resa bär
Vem den än gör dig till
så är jag aldrig långt från dig

Denna “vaggvisa” med text och musik av Billy Joel (svensk text av Tomas Andersson Wij) är en av de 20 utvalda vaggvisorna till den nya Max Ström boken Svenska Vaggvisor. Här finns Astrid Lindgren, Alice Tegnér och Evert Taube representerade med flera olika visor, men här finns också många överraskningar.
“Nu i ro slumra in” med musik av Johannes Brahms (text av Gösta Rybrant) är en klassiker bland vaggvisor, “Trollmors vaggsång“, med text och musik av Margit Holmberg, är enligt förordet av Martin Östergren den mest populära vaggvisan, i alla fall hemma hos honom.
“Vaggvisa” med text och musik av Allan Edwall (för barn mest känd som Emil i Lönnebergas pappa, i alla Emil-filmerna) är en mer okänd vaggvisa, och “Vaggvisa för flyktbenägna” med text av Håkan Hellström (musik av Björn Olsson) är kanske inte den vanligaste vaggvisan att sjunga när ett litet barn har läggdags.
Här kan man få variation vid läggdags. Och det är lätt att sjunga med, man behöver inte kunna spela själv, eftersom utbytbara batterier medföljerboken och boken spelar så bra själv. Fast egentligen är det ju Martin Östergren, pianist och arrangör och musikalisk ledare för Stockholms Stadsteater, som spelar. Svenska vaggvisor är hans andra bok i samarbete med Max Ström, 2013 kom Evert Taube, 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube.
Boken Svenska vaggvisor är illustrerad av Jens Magnusson, som är en prisbelönt grafisk formgivare, och Svenska vaggvisor är hans tredje bokprojekt.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.