söndag 8 juni 2014

FILM: Lone Survivor

En överlever. Vi vet vem. Och det är ändå dramatiskt

hur Marcus Luttrell överlever är ovanligt för genrenHur Marcus Luttrell överlever är ovanligt för genrenMarcus Luttrell, Patrick Robinson, Peter Berg
Lone Survivor
Universal, Noble
Boken Lone Survivor av Navy Seal elitsoldaten Marcus Luttrell har legat som nummer ett på den amerikanska bästsäljarlistan hur länge som helst. När boken blev film, av regissören och manusförfattaren Peter Berg, och med Mark Wahlberg i huvudrollen som ”the lone survivor”, låg samma historia även etta på biotoppen i Amerika hur länge som helst. I Europa har både boken och filmen gått i stort sett spårlöst förbi. Är det för att detta är en genre som inte är lika gångbar i Europa som i Amerika, eller för att man helt enkelt inte vill veta?
Lone Survivor är alltså en sann historia --- det handlar om den misslyckade operationen i juni 2005 som gick under kodnamnet "Operation Red Wing". Fyra medlemmar av SEAL Team 10 hade i uppdrag att tillfångata den ökände Talibanledaren Admad Shad. De hamnar i bakhåll och isoleras från hjälp medan de möter en hel armé med talibaner. Mot alla odds kämpar de fyra männen i bergen i Afghanistan. Marcus Luttrell är, som titeln skvallrar om, den ende i teamet som överlevde uppdraget. Marcus Luttrell skrev boken Lone Survivor om deras upplevelser för att han ville att världen skulle få veta. Veta hur det gick till i Afghanistan, veta hur hans kompisar dog. De var alla mellan tjugo och trettio.
När det gäller krig och USA är det lätt att tänka på Michael Moore filmer där han ofta framställer amerikanska soldater som okunniga och nästintill lurade --- de kommer från landet, från glesbygd, jordbruket går dåligt, fabriker läggs ner, deras enda karriärmöjlighet är att ta värvning för att få ett jobb över huvud taget. De vet inte varför de tar värvning eller hur det är, de har aldrig varit utomlands och bara det kanske ses som spännande?
Navy Seal medlemmarna i Team 10 är så långt från denna schablonbild man kan komma (men så är de också elitsoldater): collegeutbildade, har varit i Europa, konstintresserade … En av dem hade lätt kunnat få vilket skrivbordsjobb som helst, en annan hade lätt kunnat bli konstnär eller serietecknare. Istället väljer de frivilligt att resa utomlands och slåss för sitt land. För att ”betala tillbaka”. Det är deras sätt att se på saken. Men de är allt annat än lurade. De går in i vad de gör med öppna ögon.
Att bara en överlever avslöjas givetvis av titeln --- men hur Marcus Luttrell överlever är ovanligt för genren. Det är inte för att hans kompisar i hans ”band of brothers” offrar sig för honom, som det brukar vara i denna genre, det är för att han får skydd i en afghanistansk by där män, kvinnor och barn är beredda att försvara honom mot talibanerna med sina liv som insats.
Enligt deras tvåtusen år gamla hederskodex beskrivet i Pashtunwali måste en gäst som tagit skydd i byn skyddas från sina fiender. Det ingår i deras gästfrihetslag.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.