torsdag 19 juni 2014

Dödsritten

Hästboken blir övernaturlig!

The Scorpio RacesThe Scorpio Races
Maggie Stiefvater
Dödsritten
Översättning: Carina Jansson
B. Wahlströms, Ponto Pocket

”Jag vänder mig om och där står en häst. Den är så nära att jag känner den saltaktiga lukten, så nära att jag känner värmen från den våta hårremmen, så nära att jag kan se den i ögonen, se den vidgade, kvadratiska pupillen. Jag känner lukten av blod i hästens andedräkt.”
Det paranormala sprider sig genom genrerna, från fantasy, skräck och deckare till romantik och äventyr. Dödsritten är till exempel både paranormal romantik och gammal, hederlig hästbok.
Tänk på National Velvet, tjejen som tävlar mot en massa manliga motståndare för att vinna ett lopp mot alla odds. Tänk på The Black Stallion, en vildhäst och en kille som har ett band bortom alla ord.
Dödsritten är som en blandning av National-Velvet-tjejens historia, hon som ska tävla med en vanlig liten ponny för att mot alla odds slå alla mycket mer erfarna ryttare (alla män) som rider på de dödliga vattenhästarna, och The-Black-Stallion-killens historia, han som blivit förtjust i en av de blodtörstiga vattenhästarna och som är beredd att göra allt för att köpa hästen fri från sin ägare.
I boken växlar perspektivet mellan tjejen och killen, de blir kära i varandra men samtidigt är de dödliga konkurrenter och båda behöver vinna. Hon för att rädda sin gård, han för att rädda sin häst.
Maggie Stiefvater har tidigare skrivit Frost-serien där hon gjorde sin egen tolkning av varulv myten. Här nytolkar hon sagorna om de irländska vattenhästarna capaill uisce (i Skottland kända som kelpies). Vissa saker är kvar: hästarna kommer från havet, de förknippas med november månad, de är köttätare, om de kan tämjas (någorlunda) är de oslagbara kapplöpningshästar - MEN de vill hela tiden tillbaka till havet och är därför opålitliga.
Vad som inte finns med i Dödsritten är den del av myten att en vattenhäst kan förvandla sig till människa - i nordisk mytologi är detta ungefär som Näcken som kan förvandla sig till en vacker vit häst, Bäckahästen, och han har alla möjliga trick för sig för att dränka människor.
Maggie Stiefvaters vattenhästar är hästar, albeit köttätare, men de är djur och människorna är människor - och gränsen suddas inte ut, som i Frost och andra berättelser om varulvar och hamnskiftare.
Förutom att skriva bra böcker själv inspirerar och hjälper Stiefvater gärna sina kollegor, en av dem är Tessa Gratton som skrivit den ovanliga boken Blodsmagi.
Dödsritten passar både läsare som gillar ren fantasy och läsare som tycker om böcker spännande tävlingar. Boken bjuder på en bra blandning av övernaturliga fenomen och vardaglig, lantlig realism.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.