tisdag 3 juni 2014

Det gröna skafferiet!

Bloggbondens dröm om livet på landet

Ingenting kan ju vara närmare!Ingenting kan ju vara närmare!Karoline Jönsson
Det gröna skafferiet
Bonnier Fakta

”Skaffa ett skafferi. Ett grönt. Det är inte svårt. Det handlar bara om att öppna ögonen för det fantastiska överflöd av råvaror vi har runt husknuten, i det vilda eller lätt kan odla på till exempel fönsterbrädan. ”

Karoline Jönsson har sitt gröna skafferi i en sekelskiftesgård, Tegelbacken i Skåne. På gården finns hästar, höns, kor och får.
Karoline Jönsson kan ses som ett slags odlingarnas svar på Underbara Clara och hennes återbruk och design på landet utanför Umeå. Båda är unga kvinnor som frivilligt valt livet på landet (eller livet i glesbygd) och valt att se fördelarna istället för att dra till stan där jämnåriga går på McDonalds och shoppar på H&M.
Liksom Underbara Clara har Karoline Jönsson en blogg, där hon delar med sig av sitt liv som ung bonde och massor av goda recept.
Karoline är självförsörjande och klarar sig på det hon skördar från de egna odlingarna, alternativt plockar vilt i naturen.
Hon inspireras ofta av farmors och mormors recept --- de har båda lämnat handskrivna receptböcker till sitt barnbarn. Ett favoritrecept är falsk fish&chips. Gjort utan vare sig fisk eller chips.
Av kronärtskockor gör Karoline gnocchi, av rödbetorna gör hon en färgglad paj. Vinbären blir god och näringsriktig dricka och örterna som samlas in torkas och blir många olika sorters teer. Karoline gör också eget smaksatt socker, med hjälp av blommor. Lingonen hamnar i en lingonkolaglass och nyplockad svamp blir en mustig höstsoppa.
Saker som inte brukar hamna i receptböcker, som krikon, omogna fläderbär, mandelmjölk och björksav finns också med i Karoline Jönssons gröna skafferi.

Karoline menar att alla kan skapa sig ett grönt skafferi - att fylla på och mätta sig själv och andra med - och framför allt för att njuta av. För inget smakar och gör ju så gott som det man själv har odlat eller skördat. Heja närodlat! Särskilt när det kommer från den egna fönsterbrädan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.