fredag 27 juni 2014

Älskade smörgåstårtor

Här kommer alla smakerna på en och samma gång!


Listan på favoriter kan göras långListan på favoriter kan göras långKristina Eriksson
Älskade smörgåstårtor - Lyxiga landgångar, snittar och varma mackor
Foto: Anna Clarén
Semic

Kristina Eriksson drar sig inte för att bre på tjockt, riktigt tjockt (bokstavligen) både när det gäller att skapa innovativa smörgåstårtor och när det gäller att sjunga smörgåstårtans lov.
“Finns det något godare än kylskåpskall smörgåstårta?” frågar hon sig. Smörgåstårtan får gärna ha stått och väntat tålmodigt i en dag eller två. Det gör den bara godare och ännu mer frestande.
Kristina filosoferar vidare över varför det är så populärt med smörgåstårta och det enkla svaret är att det är ju så gott! Men smörgåsar är också en del av den svenska folkkulturen, bland annat i smörgåsbordet och i smörgåstårtan. I många andra länder går det inte att förklara att man ska göra “cake” av smörgåsar. Men så ser ju även frukosten annorlunda ut: toast, skorpor eller biscotti och lite sylt istället för --- ja, just det--- smörgåsar. Utan sylt.
Kristina definierar svenskarna som ett otroligt smörgåsälskande folk “vi gillar bröd med krämiga röror, salta charkuterier, den friska och lätta smaken från skaldjur och inte minst sötsyrliga inläggningar.” Allt detta får man i smörgåstårtan. Tillsammans. Här kommer alla smakerna på en och samma gång, så att säga.
Allt utom sylt.
Kristina minns tillbaka på sin barndom där man avnjöt smörgåstårtor med leverpastej, räkor, skinka och mimosasallad. “Ibland vill jag ha sådana härliga klassiker, men lika ofta kan det vara gott med bara två eller tre smaker. Det där bestämmer man förstås själv. Eftersom jag gillar recept med inte alltför många ingredienser så är det fler smörgåstårtor av kategorin “ få men riktigt goda smakkombinationer” i den här boken, men en och annan mer klassisk smörgåstårta finns här också.”
Smörgåstårta är lätt att experimentera med och det är lätt att skapa sin egen smak. Man behöver inte använda en majonäsröra --- eller mimosasallad ---man kan också använda en röra baserad på grönsaker eller bönor. Man kan göra en vegetarisk smörgåstårta, en smörgåstårta för barnen, med alla deras favoritsmaker, en exotisk smörgåstårta … Bara fantasin sätter gränser.
Men Kristina begränsar sig inte till smörgåstårtor, hon tipsar också om goda landgångar, snittar och varma mackor. För det finns ju kalla dagar då man vill ha något varmt …
Riktigt god är laxtårta med pepparrot och ärtröra (men man måste gilla pepparrot för att tycka om denna tårta) och goda nyheter, den är snabbgjord!
Smörgåstårta med kyckling, bacon och syrad rödlök, tortilla rullar med tonfisk och Philadelphia ost, smörgåstårta med 3 sorters ost , smörgåstårta à la Danmark med pickles och rostbiff … Listan på favoriter kan göras lång.
En helt vegetarisk och supergod, ny sorts smörgåstårta är chèvretårta med aprikoser, serrano och jordgubbar.
Bland de varma mackorna finns allt från chévre- och dadelmacka till en klassiskt god club sandwich.
Älskade smörgåstårtor är en intressant exposé över hur varierad smörgåstårtan är --- och ska vara --- i Sverige idag, och även om man i vanliga fall inte gillar smörgåstårtor så blir man snabbt omvänd när man läser den här boken.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.