torsdag 12 juni 2014

Jack Ryan --- en gammal agent för en ny tid!

Jack Ryan, Shadow Recruit

---- en gammal agent för en ny tid!Jack Ryan anno 2013 - still going strong!


Tom Clancy
Jack Ryan Collection
Fox Paramount


CIA grundades 1947, som ett svar på attacken mot Pearl Harbour under andra världskriget. Ditintills hade USA trott sig vara för långt bort för att nås av de krig och oroligheter som drabbade resten av världen. Men det var fel. Och visst borde det ha funnits ”red flags” varningssignaler som man hade kunnat uppfatta, bara man hade haft en myndighet för detta? Helst en som är full av supersmarta agenter, spioner och analytiker.
 

Under 40 år koncentrerade sig CIA på Sovjetunionen. Kalla kriget var på ett sätt en trivsam tid för CIA, för de visste vem fienden var och var den befann sig. Vad som hände senare var mycket mer förvirrande.- den 11 september 2001 blev det återigen klart att USA inte står utanför resten av världen och inte är för långt bort för att drabbas. Terrorattentatet 2001 mot World Trade Center var en ny väckarklocka som ringde minst lika högt som Pearl Harbour. Men nu fanns ju CIA, hade de inte sett några ”röda flaggor”?Självrannsakan följde på detta. Och fler CIA-superspioner i böcker och filmer.
Jack Ryan the Covert Collection!


Den mest kände CIA-agenten torde vara Jack Ryan, en skapelse av Tom Clancy (1947 –2013).

”Jag har inte läst alla böckerna, de är alldeles för många”, säger Chris Pine i en intervju när det är klart att han är den nye Jack Ryan på film. Efter Alec Baldwin, Harrison Ford och Ben Affleck.

Och ja, det blev många romaner av Tom Clancy, utspridda över en lång tid. Både med Jack Ryan som hjälte och med andra huvudpersoner, vissa med liknande drag.
 

På det hela taget speglar Jack Ryan böckerna både CIA:s historia och USAs utrikespolitik --- i en fiktiv värld. Jack Ryan karaktären går från skrivbordsnisse till actionhjälte till att bli president för hela USA.
 

En del önsketänkande med Jack Ryan som lär vara den fiktiva agent som CIA anställda själva väljer att identifiera sig mest med. Varför? För att han tillbringar en hel del tid bakom skrivbordet. Precis som agenterna på Langley. Och som analytiker är skrivbordet den plats som de mest har att göra med.


The Hunt for Red October (1984) är Clancys första roman och detta blev även den första filmen om Jack Ryan (Med Alec Baldwin som Jack Ryan och Sean Connery som den ryske ubåtskaptenen). Ja, här härskar den röda faran, det kalla kriget och det är viktigt att ta hand om”avhoppare”.Speciellt om de har massförstörelsevapen med sig.
Patriot Games (1987) utspelar sig egentligen innan The Hunt for Red October. Här är Jack Ryan i London och räddar Prinsen och Prinsessan av Wales från en attack. Och nu är IRA på tapeten, både i verkligheten och i Jack Ryans värld. Patriot Games blev den första boken som filmades med actionhjälten Harrison Ford som Jack Ryan. Här har Jack Ryan en familj som måste försvaras från IRA, när de följer efter Ryan till USA. 

Jack Ryan (Harrison Ford) i London i Patriot Games.

 
IRA framställs som beroende av amerikanska pengar för att köpa vapen. Men att förfölja en amerikansk familj ger dålig press. Precis som med Pearl Harbour --- hotet blir verkligt när det inte händer i Europa, utan på hemmaplan. Patriot Games visar avrättningar av terrorister i Nordafrika, de lyses upp som siluetter på en dataskärm där CIA personal kan följa förloppet. Idag är sådant vardagsmat i amerikanska nyhetssändningar - när Patriot Games kom var det helt nytt.

Clear and Present Danger (1989) har en ny fara: droger. CIA utför presidentens uppdrag (fast officiellt ska presidenten inte veta någonting) och använder amerikansk militär mot kokainodlare i Colombia.

 Nu var Pablo Escobar inne som ”fiende”och droger var ett större hot än den röda faran eller IRA-terrorism. Tom Clancy använde en verklig händelse från Ronald Reagan eran som inspirationskälla. Sant är att CIA ofta lade sig i andra länders inrikespolitik, speciellt i Latinamerika, vilket inte hade varit tanken med CIA när de grundades.

The Sum of All Fears (1991) handlar om arabiska terrorister som hittar ett kärnvapen som Israel har tappat bort och de tänker använda det för att attackera USA. Detta sätter nästan igång ett krig emellan USA och Sovjetunionen, för den nye presidenten är inkompetent och hans älskarinna gillar inte Jack Ryan. Som givetvis alltid har rätt i alla situationer och alltid håller huvudet kallt. Och Ryan lyckas stoppa kriget. Denna bok filmades inte förrän tio år senare --- precis innan 11 september attackerna 2001. Filmen släpptes inte förrän 2002 och när verkligheten hunnit ikapp och sprungit ifrån fiktionen i filmmanuset. Produktionsteamet hade aldrig kunnat drömma om sådana attacker i verkligheten, men de menade på att filmens aktuellitet hade blivit större på grund av verkliga händelser: budskapet är att man inte ska förklara krig och sätta igång hämndauktioner direkt, utan man ska vänta och analysera läget. Hotet mot världsfreden är just "the sum of all fears" - summan av alla farhågor. För det är rädsla, snarare än aggression, som sätter igång livsfarliga konflikter. Jack Ryan har blivit betydligt yngre i filmen (spelad av Ben Affleck) och araberna har bytts ut mot vita nynazister. Politiskt korrekt.

Jack Ryan Shadow Recruit 2013 är en nystart på Jack Ryan --- han ligger på en bänk i London och tar en tupplur, han pluggar på handelshögskolan och plötsligt pratar alla om något de ser på TV. Attacken mot World Trade Center och The Twin Towers som kollapsar. Detta blir ett wake-up call bokstavligen för den vilande Jack Ryan (och för CIA) och gör att han först blir soldat och sedan CIA agent. Där han tillbringar mycket tid vid skrivbordet och framför datorn. För den nya tidens terrorism har med ekonomin att göra. Och i verkligheten värvar CIA sina spioner från Wall Street. Nästa terrorattentat kommer att vara mot den amerikanska dollarn. Även om Kenneth Branaghs ryske finansgeni inte lyckas i filmen som han själv har regisserat, så verkar det som ett troligt scenario. Ett helt lands ekonomi kan lätt försvinna ut i cyberspace. Köp upp ett lands valuta, dess värdefulla aktier och du äger det. ”If you can’t beat them, buy them”. Det verkar troligare än att ett gäng nynazister ska hitta ett borttappat kärnvapen i öknen.

Tom Clancy i sin agent himmel hade säkert varit nöjd med att även den nya världen behöver Jack Ryan. Och att han fortfarande sitter en hel del vid skrivbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.