måndag 17 mars 2014

Vilket djur bor här? Vad gör djuren sen?

Litteratur: Nicola Davies och Marc Boutavant; Vilket djur bor här? och Vad gör djuren sen?
 

Färgglada djurfakta för de minsta

Gulliga böcker och roliga djur Gulliga böcker och roliga djur Nicola Davies och Marc Boutavant
Vilket djur bor här? och Vad gör djuren sen?
Översättare: Barbro Lagergren
Alfabeta
Vem bor här? frågar boken och vi får se en färgsprakande bild av den varma fuktiga djungeln, som taget från Kalle Ankas julafton när Kalle är på fotoexpedition.
Sedan får man vika upp olika luckor! (hurra! adventskalender året runt!) och titta på olika djur. Det finns så många fina fascinerande djur. Och vart och ett presenterar sig och berättar var de bor … till sist hittar man djuret som bor i denna miljö. T.ex. djungeln.
På nästa sida får man läsa mer om det utvalda djungeldjuret - i detta fall sengångaren.
Vad den gör, vad den äter och att den gillar tupplurar. I bakgrunden lurar en vrålapa och en tukanfågel och en liten giftig regnskogsödla
Så fortsätter det, med den svala dammen, den torra soliga savannen, korallrevet, det frusna Arktis …och man får leta bland luckorna och sedan läsa mer om det djur som bor där. I slutet får man para ihop djur efter miljö i ett slags memoryspel och den sista vem bor här luckan visar ett litet hus .. Lagom stort för en människa att bo i!
Illustrationerna är färgstarka och charmiga, djuren vältecknade och personliga och de olika bakgrundsfärgerna gör det lätt att komma ihåg vilka djur man hittat var … så att man blir bättre på memory! Den uppmärksamme läsaren upptäcker snabbt att allt är färgkodat. Smart, ett slags mindmapsteknik i en barnbok.
Uppföljaren Vad gör djuren sen? har ett liknande upplägg som Var bor djuren?
Men varje uppslag har även en halvsida och när man viker upp den förändras hela meningen med uppslaget.
Vi möter en kameleont, en bäver och en påfågel, bin i en bikupa och två hungriga schimpanser och får se vad som händer sedan.
Det här är en vacker och färgsprakande introduktion i djur och natur och dess underbara värld!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.