fredag 7 mars 2014

FILM: Turbo

Turbo - en riktig toppsnäcka!Haren och sköldpaddan uppdaterad!

Turbo heter egentligen Theo (eller Ted, om man ser den svenska versionen) och är egentligen inte en snigel utan en snäcka. Eftersom han har ett skal (sniglar har inte skal).
Sniglar är långsamma.
 
Alltså är det extra festligt att just en snigel blir snabbast i världen och ska tävla mot människor i racerbilar i Indy 500.
Det här är just vad som händer trädgårdssnigeln Theo, som hellre kallar sig Turbo. Han drömmer om att bli racingstjärna och som genom ett mirakel blir han just det och gång på gång i filmen upprepas som ett mantra ”inga drömmar är för stora och inga drömmare för små”.
 
Det hela utvecklar sig som en modern uppdatering av fabeln haren och skölpaddan. Men Turbo som sköldpaddan, som strävsamt lyckas vinna loppet och en människa, racerföraren Guy Garné, som haren, alltid äckligt skrytsam och självsäker.
 
Han vill att Turbo ska vara med i Indy 500 bara för att krossa honom. Bokstavligen. Skal och allt.
Förutom detta finns här en historia om två bröder där den ena drömmer och den andra knegar på och är nöjd med livet som det är.
 
Och denna historien upprepas. De första bröderna är Theo (Turbo) och hans bror, de andra två bröderna är människor som äger en Taco restaurang.
 
Något av det roligaste är när Theo i början racar mot tomater hemma i trädgården (tomaten vinner!) och när han kör som Turbo i den stora tävlingen fantaserar han att motståndarna – män i bilar – är just tomater!
Det må finnas gott om ruttna tomater i själva filmen, men själva filmen, även om ämnet är gammalt och använt tusen gånger, känns ändå färskt och kul, som en tacosallad med lite extra kryddor på!
 
Regi: David Soren
USA, 2013
Fox- Paramount
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.