lördag 22 mars 2014

FILM: Parkland - "His name is John F. Kennedy!"

Parkland

-              Ett mästerverk i det lilla!


Parkland - sjukhuset dit JFK fördes - är titeln.
Vincent Bugliosi har i ”Reclaiming History”argumenterat för att Lee Harvey Oswald var ensam gärningsman bakom Kennedy-mordet.

Det finns många som inte tror på detta, det är för ”bra”för att vara sant att en arbetslös tvåbarnspappa skulle klara av att överlista ”all the presidents men”. Sedan blev Oswald själv skjuten. Väldigt ”neat and tidy” om någon inte vill att man ska gå till botten med något … Visst finns det många konspirationsteorier kring Kennedy mordet och visst finns det många filmer med konspirationsteorier … Men filmen ”Parkland”är inte en av dem. ”Parkland” gör istället det mesta möjliga av vardagsdramat.
 

Barry Ackroyd är givetvis en av filmens stora hjältar – han står bakom kameran och man känner att man är på plats att detta är en dokumentär film – precis som man kände när man såg Captain Phillips (också med foto av Ackroyd) – trots att filmen är helt nedlusad med kändisar. Zac Effron som läkare, Colin Hnaks som läkare, Marcia Gay harden som sjuksköterska …Den enda som inte är övertygande i sjukhusscenerna är Jackie Kennedy, som inte är det minsta lik sitt original. Kunde de inte ha hittat någon bättre? J.F.K. är såklart precis lik sig eftersom han spelar sig själv --- ja, han är inklippt från verkliga dokumentärfilmer.

Peter Landesmans ”Parkland” är baserad på Bugliosis” Four Days in November” och ger oss ny bild av det mordfall som redan hör till det mest dramatiserade i amerikanska filmhistorien.
 

Rivstart med rörlig kamera. En helt vanlig dag, den 22 november 1963 – ska den unge presidenten ska besöka Dallas och det förväntansfulla folket förebereder sig, liksom polisen och säkerhetstjänsten på sitt håll. Abraham Zapruder (Paul Giamatti) klättrar upp på en avsats för att filma med sin smalfilmskamera. En sjuksköterska är besviken att hon måste jobba– hon hade velat se JFK och Jackie!


Zapruder får en film som han sent ska glömma. Inte resten av världen heller. Det verkar osannolikt att denna amatörfilm är den ENDA bevakningen av presidenten och det enda bevismaterialet vad som faktiskt hände. Säkerhetstjänsten hade inga egna fotografer på plats, inga övervakningskameror, ingen press och ingen TV bevakade och filmade.

Det verkar som en helt annan tid …

Presidenten förs i ilfart till Parkland Memorial Hospital. Sjuksköterskan som ville se Jackie får se henne på nära håll – men inte som hon hade tänkt sig.

Jackie Kennedy står med hjärnsubstans och benflisor i sina händer. Hon sträcker fram resterna av presidenten som för att hjälpa till. Teamet jobbar stenhårt. Presidenten avlider. Det uppstår ett absurt bråk – ska kroppen obduceras på plats eller transporteras till Washington? En paragrafryttare säger att det är ”homocide” alltså hans jobb. Presidentens entourage vill ta kroppen med sig. De är fler och de lyckas.
 

Små detaljer gör ett stort drama. Zapruders smalfilm och Lee Harvey Oswalds familj står i fokus, liksom det säkerhetsmässiga misslyckandet. Man letar syndabockar, skuld och ansvar rannsakas, men presidenten är ju död, och ingen kan få honom tillbaka igen … Det hela börjar likna barnkammarramsan om ägget Humpty Dumty som gått sönder: ”all the king’s horses and all the king’s men couldn’t put humpty together again”.Hur mycket de springer runt och anklagar varandra och frågar sig hur det kunde hända, kommer inte presidenten att bli hel igen i alla fall.

Oswald blir också skjuten – och förs till sjukhuset Parkland. Precis som presidenten. Ironin är total.
 

Parkland är en film om alla de som drogs in i händelserna denna vanliga men overkliga dag, och hur det kom att påverka deras liv. En optimal infallsvinkel, precist genomförd, med perfekt foto och fina skådespelarinsatser. All in!

 
Regi: Peter Landesman
Medverkande: Marcia Gay Harden, Matt Barr, Zac Efron, Mallory Moye, Paul Giamatti, Bitsie Tull, Ron Livingston m.fl.
USA, 2013
Universal Sony Pictures Home Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.