måndag 10 mars 2014

Ender's Game – science-fiction med humanism‏

Är det bara ett spel, eller ... ?

Ender’s Game. Orson Scott Cards roman publicerades 1985, och vann snart science-fiction världens två mest prestigefyllda priser: Nebula Award 1985, och Hugo Award 1986.

Sedan dess har romanen också stått på marinkårens litteraturlistor för blivande officerare. Ender’s Game har likheter med Full Metal Jacket och Starship Troopers, och drag av Flugornas herre. Och nu när man ser filmen tänker man även på ”de tappra” i den nya boken och filmen Divergent – det första de unga får lära sig för att vara framtidens hopp är att slå ner varandra. Både individuellt och i lag.

Varför ska barn vara soldater? Huvudpersonen i boken är 12 år (skådespelaren i filmen är dock 16) och barn anses i framtiden som varande de perfekta soldaterna, just för att de är uppväxta med att döda--- via datorn.

De flesta framgångsrika rymdsagor och rymdspel går ut på att döda den andre – men det finns undantag.

Prisbelönt sci-fi roman
C.S. Lewis banbrytande rymdtrilogi manade till förståelse. Sedan blev denna inriktning vanligare inom sci-fi, nu för tiden. Tänk bara på E.T. … Och tänk på Terry Pratchetts Only You Can Save Mankind inledningen på den framgångsrika barnbokstrilogin Johnny Maxwell trilogin, som handlade om ett barn som spelar dataspel i godan ro till utomjordingarna han lugnt håller på att döda plötsligt åberopar Genève-konventionen, vill ha vapenvila och håller upp sina stackars små bebisar i rutan, för spelaren att se. Ender’s Game är inte lika rolig som Only You Can Save Mankind , men de har liknande drag: kriget som dataspel, vem som egentligen är fienden och varför man hela tiden måste döda.

- Det är ett sånt beteende de vill se, säger Ender Wiggin till en av sina kamrater när han just gjort något extra motbjudande i ett dataspel. Strax därefter blir han befordrad.

Men det är en sak att göra något i ett spel och en annan att få reda på att det varit på riktigt …

Epilogen går i humanismens tecken.

 
 
Regi: Gavin Hood
 
Medverkande: Asa Butterfield, Harrison Ford, Hailee Steinfeld,
Abigail Breslin, Ben Kingsley, Viola Davis
 
Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.