torsdag 27 mars 2014

FILM: Cold Comes the NightAlice Eve vs. Bryan Cranston: 1-0

 

Breaking Bad thriller med  lysande rollprestation

av Alice Eve!


 

Det ska sägas på en gång: Alice Eve, och den hitintills relativt okända barnskådespelaren Ursula Parker som spelar hennes dotter, gör hela filmen. Även om det här förmodligen var tänkt att vara Bryan Cranstons film.

Bryan Cranston, i huvudrollen som Walter White/Heisenberg i den populära TV-serien Breaking Bad (som slutade på topp, till skillnad från så många TV-serier) har gått från att vara en halvkänd birollsskådis till att bli en älskad skådespelare.

Den nya filmkarriären har omfattat hyllade kvalitetsfilmer som Argo och Drive och under 2014 får vi se honom i flera nya filmer. En av dessa är Cold Comes the Night där Cranston spelar en halvblind yrkeskriminell man, Topo, som inte vill erkänna att hans syn håller på att försvinna och att han inte är den bästa personen att leja för att transportera droger, pengar, vapen eller vad som nu ska levereras. Han tar sin systerson som hjälp för att köra bilen --- men systersonen blir dödad under ett gräl med en prostituerad som han träffat på ett motell som hotellägaren Chloe (Alice Eve) har hand om. Prostitutionsverksamheten är dock inte hennes, utan tillhör hennes beundrare, en gift polisman som gärna tjänar extra på sidan om. Bland annat genom trafficking, bland annat genom att sälja döda människors ägodelar. Topos systersons bil är bara ännu en sak som han ska sälja vidare. Men den är ju full av pengar … Och Topo vill ha tillbaka pengarna. Topo tar Chloe och hennes dotter som gisslan – dels för att få tillbaka pengarna, dels för att han behöver någon som kan vara hans ögon.

Tillsammans med sin gisslan iscensätter han en desperat kupp för att få tillbaka sina pengar från en korrumperad polis. Chloe är minst lika desperat, hon vill inte att någon illvillig socialarbetare som siktat in sig på den unga änkan, ska komma och ta dottern ifrån henne. För det är ju ingen bra barndom att växa upp på ett motell …

Cold Comes the Night skulle kunna passa in i serien Breaking Bad och Cranston spelar även här en hänsynslös karaktär i en nattsvart historia men med skillnaden att han här talar med polsk accent. Thrillern börjar långsamt och lågmält och bygger effektivt upp spänningen. Motellmiljön skapar en nedgången och kuslig spänning.

Sedan kommer några smarta ”story twists” och snygga filmningar, där man som publik får uppleva saker genom huvudpersonernas ögon. Bryan Cranston och Logan Marshall Greeen har sina duster. Men till syvende och sist är detta Alice Eves film – hon spelar skjortan av sina motspelare. Både bildligt och bokstavligt talat.

 

Regi: Tze Chun

Titel: Cold Comes the Night

Manus: Tze Chun, Oz Perkins and Nick Simon

Medverkande:  Alice Eve, Bryan Cranston, Logan Marshall-Green, Ursula Parker, Leo Fitzpatrick m.fl.

USA, 2013

Universal Sony Pictures Home Entertainment

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.