fredag 28 mars 2014

FILM: Farväl till maffian



Det är inte lätt att vara gift med maffian!

 Farväl till maffian

 - Vad händer efter vittnesskyddsprogrammet?



Luc Besson, Robert De Niro och Michelle Pfeiffer har alla erfarenhet av maffian. I alla fall på film. Många maffiaskildringar slutar med att huvudpersonen går in i ett vittnesskyddprogram (om han inte redan är död). Romanen Malavita handlar om vad som händer efter att vittnesskyddsprogrammet gått igång. Här handlar det om en amerikansk maffiafamilj som bosätter sig i det franska Normandie.
 
De har fått nya hemliga identiteter och ska ligga lågt … men alla fyra i familjen fortsätter att bete sig precis som vanligt. Mamman i familjen sätter eld på ännu ett köpcentra (pappan i familjen: var har du tänkt att folk ska handla nu?) Pappan i familjen misshandlar den ende rörmockaren i trakten (mamman i familjen: och vem hade du tänkt ska fixa folks rör nu  då?) Sonen i familjen tar snart över det mesta av den ”olagliga” verksamheten i skolan och han vet precis vad alla vill ha och hur alla ska luras att lyda. Dottern i familjen är upptagen med att förföra matteläraren. När hon inte slår ner franska sluskar som petar på henne utan att fråga om lov först.

Alla säger glatt att allt är ”fine!” och alla ljuger hela tiden både för sig själva och för de andra i familjen.

Sonens lilla novell på engelska handlar dock om ett maffiaskämt. Skoltidningen lyckas på osannolika vägar komma tillbaka till USA och i händerna på den man som vill se hela familjen död …

Det är bara att förutsätta sig på ”final shoot out”.

Familjen kommer att klara sig, inklusive hunden som heter Malavita, men det går sämre för civilbefolkningen i Normandie. Alla grannar, brandkåren gendarmeriet och några fler stryker med under denna film. Lite synd på alla trevliga fransoser, kulturkrockarna till trots verkar de mycket trevligare än den jobbiga amerikanska maffiafamiljen.

Men Michelle Pfeiffer och Robert de Niro är roliga ihop, och de Niros karaktär som låtsas vara författare går allt mer upp i sin uppfunna roll.

När byn vill att den amerikanske författaren ska tala om en amerikansk film ställer den store författaren givetvis upp. Och gör succé genom att analysera Martin Scorseses Maffiabröder där de Niro förresten själv var med under sin storhetstid.

Scorsese står med som exekutiv producent till filmen.

Regi: Luc Besson

Titel. Farväl till Maffian

Originaltitel: Malavita

Medverkande: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Dianna Agron, John D’Leo, Tommy Lee Jones m.fl.

USA, Frankrike 2013

Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.