torsdag 27 mars 2014

FILM: Mud - ett coming-of-age drama i Mark Twains anda
Mud – ”My name is Mud!”En modern Huckleberry Finn!


Mark Twains ande svävar over den här nästan perfekta filmen, som hade fungerat som tänkvärd familjefilm, om det inte vore för slutet, som get den en 15 års gräns.

Två unga tonårskillar, Ellis och Neckbone, vår tids Huckelberry Finn och Tom Sawyer, stöter på en mystisk främling som gömmer sig på en övergiven ö i Mississippifloden.

”My name is Mud”  säger han lakoniskt, ett uttalande som har en mörk dubbelmening på engelska. Typ ”mitt namn är inte värt ett vitten”. Mud berättar en otrolig historia för de unga killarna om hur han tvingats mörda en man för att skydda sin stora kärlek, Juniper, och att ett pris är satt på hans huvud.

Han ber om hjälp, dels med att skaffa fram mat, dels med att få fram ett meddelande till Juniper. De ska ju fly tillsammans, in i den romantiska solnedgången, undan männen som vill mörda Mud.

Ellis är själv olyckligt förälskad och identifierar sig starkt med Muds historia.

De två bästa vännerna bestämmer sig för att hjälpa Mud, kosta vad det kosta vill. Och det kommer att kosta en hel del. Men när de inser detta är det för sent att dra sig ur.

Mud  blir till ett coming-of-age drama, en ”sista-sommaren” film. Det här är den sista sommaren som killarna har innan de är vuxna på allvar. Mötet med Mud blir ett uppvaknande på mer än ett sätt. Vuxenvärlden de möter med Mud innehåller kriminalitet, kvinnomisshandel och korruption. Who know?!

Matthew McConaughey  gör sitt livs rollprestation som den karismatiska outsidern Mud, och i fina biroller syns Michael Shannon, Reese Witherspoon och Sam Shepard.

 

Regi: Jeff Nichols

Medverkande: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland, Sam Shepard, Reese Witherspoon, Michael Shannon

USA, 2012

DVD, 2014, Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.