lördag 22 mars 2014

FILM: About time - två timmar som räcker länge!

About time

- en charmig komedi om att fånga dagen!
Det är aldrig för sent att göra om!

 Richard Curtis är manusförfattaren bakom älskade succéer som ”En lång en”, ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Notting Hill”. Han skrev och regisserade ”Love actually”. Den här filmen har ungefär samma grundton: den handlar om att människor vill varandra väl, och att alla kan bli lyckliga på sitt sätt, även om vägarna är nog så krångliga. Och man behöver inte ha superkrafter och åka i tiden för att bli lycklig --- man kan uppskatta varje liten dag, precis som den är!
 

Richard Curtis humor har också synts i ”Mr Bean” och ”Bridget Jones”filmerna.
 

Vad filmen saknar är en Hugh Grant – han har varit med i de flesta av Richard Curtis succéer. Att spela romantisk komedi är svårt och Domhnall Gleeson blir aldrig speciellt intressant som filmens huvudperson --- även om han kan resa i tiden, som Dr. Who.
 

Rachel McAdams är här den obligatiriska amerikanskan som britten får ihop det med (något som känns igen från många av Curtis tidigare filmer. McAdams rollkaraktär och rollprestation påminner om den i The Vow, där hennes karaktär tappade minnet och Channing Tatums karaktär var tvungen att vinna hennes hjärta igen.
 

Gleesons karaktär reser i tiden och McAdams karaktär minns inte att hon någonsin träffat honom. Så han måste få henne intresserad. Igen. Och igen. Och igen.
 

Huvudpersonen i filmen är den tidsresande Tim, han växer upp i Cornwall som är en idyll och både mamma spelad av Lindsay Duncan och pappa spelad av Bill Nighy är sympatiska människor som säger snälla och kloka saker hela tiden. Tim har också en vimsig syster och en tankspridd farbror.
 

Det är oklart vad folk jobbar med eller om de jobbar över huvud taget, ändå bor de i ett gigantiskt hus och alla har hur mycket tid som helst. Det påminner lite om Dodie Smiths roman I Capture the Castle – som faktiskt filmats med Bill Nighy som pappan i den gentilt povra familjen, som bor i ett stort, fallfärdigt hus. Nighys rollfigur och rollprestation ligger väldigt nära den i I Capture the Castle.
 

”About time” är klassad som romantisk komedi, men egentligen handlar det mest om förhållandet mellan far och son, och mindre om förhållandet mellan man och fru (eller man och flickvän), och så handlar det om att varje dag är ett litet mirakel.
 

”About time” är två timmar som räcker länge.Regi: Richard Curtis

Medverkande: med Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy, Lindsay Duncan, Lydia Wilson

2013, England

Universal Sony Pictures Home Entertainment
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.