måndag 17 mars 2014

Pyssla! - sy, virka, sticka, pärla, baka, klipp, vik

Litteratur: Jeni Hennah Pyssla! - sy, virka, sticka, pärla, baka, klipp, vik
 

Ny bok från pysselmeckat England

ALLT blir bättre av att stickasALLT blir bättre av att stickas
Jeni Hennah
Pyssla! - sy, virka, sticka, pärla, baka, klipp, vik
Originaltitel: 101 ways to stitch, craft, create
Översättare: Ulla-Märta Westerstål
Ica Bokförlag
Även om man aldrig varit pysselsugen i hela sitt liv, så sätter pysselsuget in när man ser Pyssla!
Det här är en pärla från Newton Abbot, Devon, England, som nu kommit ut på svenska och allt är så där härligt engelskt och “over-the-top” som det ska vara när man ska pyssla. Vad sägs t.ex. om att skapa en egen ätbar primula - en cupcake med ätbar kruka och gula blommor och gröna blad? Eller cake-pops med stjärnor? Eller julgransmuffins? Eller världens finaste mini-muffins? Och nu har vi bara rört oss i kapitlet som handlar om bakning och kakdekoration!
För vad du än är intresserad av - att baka små mästerverk, att virka, att sticka, att hålla på med pärlor, att sy, kvilta eller att hålla på med papperspyssel - eller varför inte kombinera dem? Så finns här någonting coolt, nyskapande och helt oemotståndligt.
Kapitlet om stickning bevisar att ALLT blir bättre av att stickas: varför inte sticka en dörrstopp med stjärnor? Eller en liten docka (lagom stor att gå ner i ett kuvert), en kudde med ett bi, ett hjärthänge (till granen eller till byrån), ett flaggspel, torgvantar med kattmotiv, ett fodral till en surfplatta, ett fodral till ett fotoalbum, en ormhalsduk, en randig kudde, massor av färgglada hängen, en påse till klädnyporna eller - för läsvännen - ett fodral till läsplattan.
Och kapitlet virkning innehåller lika många härliga idéer! Om man inte vill sticka, duger en del av mönstren också som bas för att göra till korsstygnsmönster.
Vanligtvis måste man köpa en bok för varje pyssel - en för att sticka,en för att virka, en för papperspyssel, en för smycken och pärlor och en för att sy … och en för att baka… Den här boken är som 9 böcker i en bok!
Det är bara att sätta igång att vara kreativ! Projekten varierar i tidsåtgång från sådant som blir klart på en uppesittarkväll till sådant som tar lite längre tid.
Som Sookie Stackhouse, en huvudperson i den amerikanska TV-serien True Blood, säger: “grandma was so proud of his B, she knitted a frame!” dvs. om man är riktigt stolt över barnbarnet - sticka en ram till något! Det behöver inte vara ett förstapris eller ett ”A” som ska ramas in! För allt man gör själv andas lite mer kärlek och omsorg än sådant som bara är färdigköpt!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.