måndag 10 mars 2014

FILM: Thor -The Dark World


Dags att rädda världen! 9 gånger om!

Alla genrer i ett explosivt paket!


 

Marvel är inne på Fas 2. Uppföljare till redan framgångsrika filmer, ofta med karaktärer som är med i The Avengers, ofta roliga, alltid med mycket action och många kända filmstjärnor i rollerna.  Nu är det dags att avnjuta till halvguden Thors första uppföljare på DVD eller BD.

Bitvis är denna film ännu roligare än The Avengers och Iron Man 3, vilket gör att Thor the Dark World  - förutom titeln - egentligen inte är så mörk.

Om du är ett fan av fantasy, historia/vikingar och sci-fi behöver du ofta välja tre olika filmer för att tillgodose dina intressen – men Thor The Dark World lyckas knö in alla tre generna i en film.Här får du vikingar, svartalver och rymdskepp i en skön – om än ganska anakronistiskt – mix. Här får man Tolkien och Star Trek och lite till, allt på en gång.

Den inburade skurken vet ju hur skurkar tänker och får hjälpa till, rymdskeppen attackerar Asgard och svartalverna får absolut inte hitta ringen, förlåt etern, för då kan de  förgöra världen.

 

Hjälten Thor – Chris Hemsworth - får mer djup i denna film, liksom anti-hjälten Loki – Tom Hiddleston borde få mer screen-time – och konflikten mellan bröderna  utforskas vidare, liksom kampen om kronan – vem som ska få ärva Odins tron. Lokis förmåga att förvandla sig till en illusion andra utnyttjas både för spänning och som komisk effekt, när han plötsligt väljer att se ut som Captain America.

 

Slutstriden står tack och lov inte i USA, som i så många filmer, utan i Greenwich, London, och Thor får ta tunnelbanan dit. Eftersom det finns så många role-players och fantasyfans idag är det ingen som bryr sig om Thors lite annorlunda klädsel. Vi är ju i en världsstad. ”Mind the gap”.  Se upp för ”gapet”. Och se upp för superskurken svartalfen, spelad av Christopher ”Dr Who” Eccleston.

Natalie Portman är ganska blek som Thors kärleksintresse i människornas värld, Jaimie Alexander är roligare som kriggudinnan Sif, och Portmans kollegor/assistenter (Kat Denning och Stellan Skarsgård) är mycket roligare. 

Trots alla hjältar och superhjältar och anti-hjältar är det väl till sist ändå nördarna som räddar världen. De inser ju att det omöjliga kan hända och bygger smarta manicker för att förhindra världens undergång …

Under tiden bankar Thor lite vett i svartalfen, så att han aldrig mer ska våga ta smita iväg  från Hobbit-filmerna. Även utan modiga hobbitar, så är det inte lätt att vara ond svartalf, med en plan att förgöra hela världen och sänka den i mörker. Men hur kul hade en uppföljare varit om svartalferna hade lyckats? En hel film med mörker kan bli för mycket av det goda. Eller snarare för mycket av det onda.

 

Regi: Alan Taylor
Medverkande: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Christopher Eccleston, Jaimie Alexander, Zachary Levi, Ray Stevenson, Rene Russo,
Kat Dennings, Stellan Skarsgård

USA, 2013
Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.