torsdag 20 mars 2014

RECENSION: En anka är bra att ha!

En anka är bra att ha – och en pojke är bra att ha!

den underbara Isolden underbara IsolIsol
En anka är bra att ha
Originaltitel:Tener un patito esútil
Översättare: AnnaKarin Thorburn
Alfabeta
Isols böcker är fulla av humor och överraskningar och snabba vändningar, även när de handlar om allvarliga saker. Hon har ett lekfullt sätt att berätta på och ibland experimenterar hon även med bokens utformning som i boken En anka är bra att ha.
Denna bok är som ett dragspel, vilket får tankarna att gå till att Isol även är intresserad av sång och musik, inte bara text och bild.
Här finns olika perspektiv; medan pojken tänker att en anka är bra att ha tänker ankan att en pojke är bra att ha … vem äger vem, vem är side-kick till vem? Det är det ingen som vet, för båda två skriver sina egna manus i sina egna huvuden!
När pojken hittar en anka, berättas i text och bild hur han har den som hatt, som visselpipa, som näsa och så vidare. Men vad har ankan för nytta av pojken? OM man vänder på boken, får man en ny version av samma händelser, allt ur ankans perspektiv. Och med ny titel: En pojke är bra att ha.
Bokens dragspelsform gör att tankarna går dels till ett musikinstrument, dels till Isols egen musikaliska bakgrund. Och vem vet, med instrument är det kanske så, att vi tänker att vi behöver ett instrument att spela på, medan instrumentet tänker att det behöver någon som spelar på det?!
En sådan här bok är i alla fall bra att ha! Hur man än vänder och vrider på den!
Isol har mottagit många priser runtom i världen, däribland ALMA priset, Litteraturpriset till Astrid Lindgens minne, och i Sverige kommer alla böcker som hon själv gjort både text och bild till ut på Alfabeta förlag. Isol har även illustrerat andra författares texter.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.