lördag 1 mars 2014

Eric Hill: Tippen leker tittut och Här kommer Tippen!

En guldgul hund att ta till sitt hjärta!

en bok med ljud och flikaren bok med ljud och flikarEric Hill
Tippen leker tittut - en bok med ljud och flikar
Originaltitel: Spot's Noisy Peekaboo
Översättare: Maja Lindqvist
Eric Hill
Här kommer Tippen! – bok med fingerdocka
Originaltitel: Spot on the move - finger puppet book
Översättare: Maja Lindqvist
B Wahlströms
Tippen leker tittut. Vem är bakom lakanet? En katt. Och vem är bakom blomkrukan? En groda. Och bakom gardinen ? En liten blå fågel. Och under bordet? En liten mus. Kanske förser den sig med smulor? Och vem kommer när det är dags för fika? Jo, en liten hund som heter Tippen!
Böckerna om hundvalpen Tippen är redan en serie barnboksklassiker i England. Tippen heter Spot i original - på svenska skulle det bli Pricken. Fast förmodligen kopplar barnboksexperter i Sverige ihop namnet Pricken med en kanin? Spot heter i alla fall Spot eftersom han har en stor, brun prick på sig, annars är hela pälsen guldgul --- det andra bruna fältet på Spot är den bruna svansen. Därav det svenska namnet Tippen. Logiskt. (Men man ska bara inte förledas att tro att en bok om Tippen ska handla om sopåtervinning!)
Det är vanligt med antropomorfiska djur i barnlitteraturen och Tippen pendlar mellan att vara en vanlig hundvalp och ett barn. När han springer runt och leker är han som en nyfiken hundvalp - han viftar på svansen och skäller och letar fram en katt, en groda, en fågel och en mus, så där som hundar gör. Men på sista uppslaget är det fikadags, mamma ropar på sin lille son, bordet är dukat med temugg och tallrik och på menyn står en jättestor tårta. Mamma står på bakbenen och har blommig klänning (eller blommigt förkläde) på sig. Det är hon som fixat tårtan och bär fram den i sina tassar. Samtidigt springer Tippen in genom ytterdörren på alla fyra, och Tippen har själv aldrig några kläder på sig. Och svaret på fikadags blir ett entusiastiskt “vov vov!”.
här kommer tippen bok med fingerdockahär kommer tippen bok med fingerdockaHela tiden kan man lyfta på flikar i boken och själv leta efter djuren och dessutom trycka på knappar för att höra hur djuren låter. Tippens “vov vov” är det bästa ljudet. Musen låter väldigt svagt och kattljudet kan man använda för att skrämma folk med.
I Här kommer Tippen, boken där Tippen är en liten plyschdocka, utökas det antropomorfiska draget, här kör Tippen själv alla möjliga fordon! Han flyger flygplan (precis som seriehunden Snobben), han kör tåg, båt, bil, buss, traktor … En vanlig hundvalp skulle inte göra detta - inte heller ett vanligt barn. Men ett vanligt barn skulle kunna fantisera om att köra runt alla de där fantastiska fordonen --- och då är det inte så dumt att låta en antropomorfisk hund ta barnets plats och i plyschform erbjuda den fantasifulla njutningen att allt är möjligt! Plus att Tippen som plyschhund är ganska oemotståndlig.
Eric Hill, som skrivit och illustrerat böckerna om Tippen, föddes i London år 1927. Idag bor han i Kalifornien, men tillbringar också delar av året i Frankrike. När hans son var två år hittade Eric på små godnattsagor om en liten hund för honom, och 1980 publicerades den första boken om Tippen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.