torsdag 27 mars 2014

FILM: Midnatt i Paris - romantisk, oemotståndlig och nostalgisk!


Owen  Wilson på vandring i Paris

 

Midnatt i Paris – Woody Allen var inte bättre förr i tiden!

 

Författaren Gil Pender (Owen Wilson) älskar Paris, älskar inte sitt jobb (att snygga till manus till bästsäljande filmer) och drömmer om att skriva en viktig roman. Helst i Paris. Så han följer med på sin fästmö Inez och hennes rika föräldrar till Paris. Han vill drömma och skriva, hon vill shoppa och hänga med sin hennes outhärdlige universitetsförälskelse Paul (Martin Sheen) som hon får ihop det med, trots att han är gift och hon ”nästan-gift”. Gil märker ingenting för han går som vanligt  runt med huvudet bland molnen och hans lycka är total när han lyckas hamna i Paris litterära tjugotal.

För Midnatt i Paris innebär något alldeles magiskt: en bokstavlig tidsresa!

Plötsligt kan Gil dricka champagne med Scott och Zelda Fitzgerald,  munhuggas med Ernest Hemingway, få skrivråd av Gertrude Stein och dras in i en romantisk triangel med en kvinna som Picasso beundrar. Det är helt enkelt underbart!

Woody Allen promenerar på välbekant mark i Midnatt i Paris, en blandning av romantik och fantasi, ungefär som i

”Kairos röda ros” och ”Kulregn över Broadway” --- med det undantaget att Midnatt i Paris är ännu bättre och ännu roligare. Och med många fler bra skådespelare. Även i mycket små roller. Tom Hiddleston som Scott Fitzgerald. Adrien Brody som Salvador Dali. Carla Bruni (den franske presidentens hustru i verkligheten) som en museiguide, som är expert på Rodin. Och Kathy Bates är perfekt som Gertrud Stein.

Men finns lyckan verkligen i det förflutna? Eller längtar de också till en annan tid?

Midnatt i Paris är rolig, ljuvlig, filosofisk och lättsamt humoristisk och tål att ses om och om igen.

Budskapet ”romantisera inte det förflutna” kan också användas på Woody Allens egna filmer. De var inte bättre förr. De är bättre nu! Och Midnatt i Paris är kronan på verket.

 

Regi: Woody Allen

Medverkande: Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen, Marion Cotillard, Kathy Bates, Tom Hiddleston, Adrien Brody m.fl.

USA, Frankrike, 2012

Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.