lördag 29 mars 2014

RECENSION: Livet efter dig

Ibland är känslorna som en labyrint

Livet efter dig blev utvald till årets bästa bok i EnglandLivet efter dig blev utvald till årets bästa bok i EnglandJojo Moyes
Livet efter dig
Originaltitel: Me Before You
Översättare: Emö Malmberg
Printz publishing
Louise Clark och Will Traynor har helt olika personligheter och kommer från helt olika samhällsklasser. Ändå för ödet dem samman.
Louise har ingen utbildning och har jobbat större delen av sitt vuxna liv fram till 26 års ålder på ett café. När caféet stängs blir hon arbetslös och efter diverse förödmjukande turer på arbetsförmedlingen - både realistiskt och humoristiskt beskrivna av författaren Jojo Moyes - blir Louise personlig assistent till Will Traynor som blivit förlamad efter en motorcykelolycka.
Livet efter dig påminner om en blandning av den franska filmen En oväntad vänskap och den svenska filmen Ego. Will är en typisk Ego-kille som haft allt, toppjobb i London, långa snygga blonda flickvänner, märkeskläder, dyra hobbies och exotiska semestrar med extrema sporter … och som förlorat allt. I vanliga fall hade han inte lagt märke till en tjej som Louise - kort, knubbig (eller kurvig), kort brunt hår och ovanlig, egen klädstil - second hand istället för märkeskläder.
Skillnaden är att Livet efter dig verkligen går på djupet med både problemen och klass- skillnaderna istället för att skoja bort det och göra allt till en ”bromance” eller en romantisk komedi.
Det framgår snart att av de två är det Louise som är mest “förlamad” - beror det på brist på pengar, olika klasstillhörighet eller på något mer, något helt annat? Louise är 26, utan utbildning, utan framtidsdrömmar, utan ambitioner och bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Hon har ansvaret för att försörja sina föräldrar och sin morfar, och det blir inte bättre av att lillasyster med faderlöst barn hoppar av universitetet och flyttar hem.
En fredagskväll väljer hon mellan att läsa en bok eller att titta på TV. Will påpekar att hon är patetisk. Han hade aldrig ett så tråkigt liv som hon när han var frisk.
Louise har aldrig sett en utländsk film med textremsor. Hon har aldrig varit på en konsert. Hon har aldrig rest någonstans. Hon nöjer sig med att drömma om Paris.
Will har gjort precis allting.
Det enda Louise och Will har gemensamt är envishet. Will har bestämt sig för att ett liv som förlamad inte är värt att leva. Han vill göra slut på allt. Louise har bestämt sig för att livet visst är värt att leva.
Trots allt. Hon har själv stått ut med sina egna skador som inte syns och som ingen vet om. På sitt sätt är Louise mer skadad och mer rörelsehindrad än Will. Men det är bara Will som ser det.
Livet efter dig blev utvald till årets bästa bok i England, i den nationella Richard & Judy Book Club.
Jojo Moyes nya bok The Girl You Left Behind utspelar sig under första världskriget och har även den blivit en kritiker- och läsarsuccé.
Ibland är känslorna som en labyrint.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.