fredag 14 mars 2014

Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare

Litteratur: Leon Leyson; Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare
 

En sann historia från en osannolikt grym tid

det skedde hos Oscar Schindlerdet skedde hos Oscar SchindlerLeon Leyson
Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare
Originaltitel: The Boy on the Wooden Box: How the Impossible Became Possible
Översättare: Carina Jansson
B. Wahlströms
“Yossel, Samuel och jag klättrade upp till vårt gömställe. Där fanns knappt utrymme att andas, men jag försökte ligga tyst och orörlig medan vi väntade. Eftersom jag låg på en bjälke såg jag ingenting annat än skjulets golv nedanför mig. Allt jag kunde göra var att lyssna till skriken och skotten som skar genom luften. Ljudet blev högre och högre när soldaterna närmade sig vår byggnad. Schäferhundarna, som användes för att driva ut alla som försökte gömma sig skällde ursinnigt. Deras förare ignorerade alla böner om nåd och dödade godtyckligt. Jag höll för öronen och försökte stänga ute alla skrik och förtvivlade rop.”
Leons mor kommer till dem med en tekanna och gömmer sig själv i gömstället. De blir kvar där i nästan två dygn. När de kommer ut igen verkar det som om de är de enda överlevandena.
Leons far är en av de judar som jobbar för Oscar Schindler. Han övertalar sin arbetsgivare att anställa även Leon. Så kommer det sig att Leon blir nummer 289 på Schindlers lista - den yngste någonsin och så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till maskinen han skötte.
Leon Leyson blir en av överlevarna från Förintelsen, han klarade sig igenom koncentrations- och arbetsläger. Han berättar sin historia sakligt och enkelt utan bitterhet eller sentimentalitet, med egen röst och med unika minnen och ger även sin egen personliga bild av Oskar Schindler - nazistmedlemmen som räddade över tusen judiska liv.
När Steven Spielbergs Schindler’s List gick upp på biograferna började Leon motvilligt berätta sin historia för en efterhängsen journalist, Dennis McLellan, reporter på Los Angeles Times. Och sedan började Leon skriva sina egna memoarer. Han dog dagen efter att bokmanuset var klart.
Leons liv har också blivit dokumenterat i en halvtimmes Emmy-vinnande dokumentär - A Child on Schindler’s List.
Om Schindler själv skriver Leon att han var en vanlig människa som utförde stora hjältedåd i en grym tid och han höll hela livet kontakten med några av sina arbetare - “Han har sin viloplats på det heliga berget Sion, den enda medlem av nazistpartiet som någonsin begravts där. Om du besöker hans grav ser du att den är täckt av små stenar, minnestecken som placerats där både av människor som kände honom och människor som inte gjorde det men som mindes de liv han räddat och det mod han visat.”
Om författaren Leon Leyson skrev filmregissören Steven Spielberg:
“Leon Leyson var en mycket speciell människa och en begåvad lärare. Jag kommer alltid att vara tacksam för Leons vittnesmål inför USC Shoah Foundation. Det ska bevaras för evigt så att kommande generationer kan inspireras av hans aktningsvärda liv. Världen är inte densamma utan honom, men vi har nu ändå turen att få läsa hans biografi, vid sidan av hans muntliga vittnesberättelse.”
Under slutet av sitt liv, efter att filmen Schindler’s Listhade haft succé och vunnit 7 Oscars, turnerade också Leon Leyson som föreläsare och även om han alltid talade helt fritt utan manus, och berättelsen varierade från gång till gång, var den röda tråden alltid den historia som finns bevarad i boken Historien om Leon.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.