lördag 19 augusti 2017

Var är hönan? - Fristående uppföljare till Himmel och pannkaka

Var är hönan? - Himmel utan pannkaka

Eva Lindell
Var är hönan?
ISBN: 9789150222029
Illustrationer: Cecilia Heikkilä
Berghs förlag
Underbar, sparsmakad och estetiskt tilltalande bilderbok av paret som ligger bakom den oemotståndliga kalasboken Himmel och pannkaka. Det här är som en Muminvärld mjukt stämd i en annan tonart.


Vit på utflykt i vildvuxen värld

Lo har tre hönor i sin trädgård: Brun, Svart och Vit. Och så finns där en gullig, knubbig mullvadsliknande figur som inte finns i texten men som verkligen kan hålla uppe intresset i bilderna! Lo hittar Brun och Svart. Men var gömmer sig Vit? Man ser spåren och får följa med i letandet - kanske gömmer sig Vit i någon av de vita fälten på uppslagen? Som i ett avancerat himmelskamouflage?

Hönor gillar att vila i skuggan under rabarberbladen, att sprätta efter frön i gräset och att äta sina grönsaker i hönshuset och att krafsa i trädgårdslandet och att bada sandbad i sandlådan ... Men ingenstans syns Vit ....

En fjäder efter en höna

Trädgården är estetiskt och charmigt vildvuxen, en liten röd leksaksbil är kvarglömd vid sandlådan, mullvaden har en röd leksaksspade och dricker sitt kaffe ur en liten vit kopp med ett rött hjärta på, den svarta hönan har ett rött band runt halsen ... den fina accentfärgen fungerar både uppiggande och intresseväckande, mullvaden har sina egna äventyr medan Lo letar hönor och hönsspåren leder till sist till köket i skåpet. Vit är stolt över att ha värpt ägg ... och med nyvärpta ägg blir det kanske pannkaka senare på dagen?

Av en fjäder blir det ibland en höna - men av en höna blir det ibland ett ägg!

Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21437-litteratur-eva-lindell-himmel-och-pannkaka

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.